Polinesian Noni Juice - a gyümölcsök királynője
Polinesian Noni Juice CaliVita International
946 ml
A gyümölcsök királynője
Vannak a Földön olyan zegzugok, ahol a civilizáció átkos-áldásos hatása még alig hagyott nyomot. Ilyen hely Polinézia, ahol az őslakosok még most is jobban ki vannak téve a természet szeszélyének, mint a jóléti államok polgárai, és - egészségüket megóvandó - még mindig nagy arányban alkalmaznak természetes gyógymódokat, és válogatnak a „természet patikájából".
Morinda citrifolia
Ez az örökzöld növény Polinéziában, Malajziában, Ausztráliában és Délkelet-Ázsiában is honos, magassága az apró bokor mérettől egészen 10 méterig terjed. A világ figyelmét azonban nem ezzel a változékonyságával vívta ki, hanem sokkal inkább gyümölcse hihetetlen gazdag összetételével.
18-féle aminosavat tartalmaz, melyek közül sok esszenciális aminosav, azaz a szervezet maga nem képes előállítani, viszont szükséges számára. Az aminosavak a fehérjék építőkövei. A gyümölcsben lévő ásványi anyagokVitamintartalma támogatja a szervezet egészséges működését, emellett más antioxidáns hatású vegyületeket is tartalmaz, melyek elősegítik sejtjeink védelmét a szabad gyökök egyes károsító hatásai ellen.
Jótékonyan befolyásolja a szervezet öngyógyító képességét. A noni egyik legfontosabb alkotóeleme a proxeronin nevű óriásmolekula. A proxeroninből a szervezet a májban xeronint állít elő, mely szervezetünk számára kifejezetten hasznos, hisz számos élettani folyamat fontos részét képezi. Enzimek alkotórésze, hatékony sejttámogató, valamint támogatja az immun- és hormonrendszer egészséges működését is. mint pl. a nátrium, kálium, vas, mangán, illetve magnézium , hozzájárulnak a szervezet napi ásványianyag-szükségletének kielégítéséhez.
Sok minden növelheti a szervezet xeroninszükségletét, de napjaink leggyakoribb hatásai a stressz, a fokozott szellemi és/vagy fizikai terhelés különösen. Bizonyos mennyiségű proxeronint a normál táplálékkal is magunkhoz veszünk, de a noni különösen nagy mennyiségben tartalmazza.
Polinesian Noni Juice
Összetétel:
Noni (Morinda citrifolia)
Adagolás: 2 evőkanál (2x10ml)dzsúsz naponta
A bioflavonoidok valójában nem is vitaminok, csak Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin felfedezéséért orvosi Nobel-díjban részesült hazánkfia nevezte el őket annak idején az erek áteresztőképességére (permeabilitására) utalva P-vitaminnak (antipermeabilitás-vitaminnak)...
teljes cikk elolvasása
Örök rejtély marad, hogy a C-vitamin és a bioflavonoidok története hogyan alakult volna, ha Szent-Györgyi Albert felesége nem kínálja a zöld paprikát férje reggelije mellé oly következetesen.
Szent-Györgyi ugyanis nem szerette a zöldpaprikát, és azokat a példányokat, amelyeket a felesége a reggelije mellé tett, bevitte a kutatóintézetbe, hogy megvizsgálja, vajon tartalmaznak-e valami érdemlegeset a népszerűségen kívül?
Mivel az aszkorbinsavat korábban az állatok mellékveséjéből választották ki, ezért Szent-Györgyi és munkatársai növényi források után kutattak. Szerteágazó kutatásaikból adódott, hogy a paprika aszkorbinsav-tartalmát is bevizsgálják. A kísérletek eredményeképpen Szent-Györgyi meglepődve tapasztalta, hogy az általa oly kevésre értékelt zöldpaprika milyen gazdag aszkorbinsavban, azaz C-vitaminban. A vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a C-vitamin egyik leggazdagabb forrása a zöldpaprika húsa, amelynek 100 grammja 150 mg C-vitamint tartalmaz. A későbbiekben a paprika karotintartalmát is kimutatták, ami 100 grammra számítva megközelítőleg 0,5 mg.
További vizsgálataik során az is kiderült, hogy a tiszta formában előállított aszkorbinsav kevésbé hatásos a mellette található „kísérőanyagok" nélkül. A kutatások - mint utóbb kiderült - egy flavonoidszármazékra utaltak, amely fokozottan csökkentette a vörösvértestek hajszálereken át történő átjárhatóságát, permeabilitását. Az új anyag erőteljesen fokozta a C-vitamin hatását a vérzékenység gyógyításában. Ezzel együtt megszületett az újabb vitamin, amely a permeabilitás (a véredény áteresztőképessége) első betűjéről kapta a P-vitamin nevet. Azóta büszkélkedhetünk a „magyar vitaminok" elnevezéssel.
Az 1930-as években dr. Bencsáth Aladár kutatóorvos és tanár is tagja volt annak a tudós csoportnak, amely a P-vitamint felfedezte. Visszaemlékezései szerint nagyszerű kutatókollektíva alakult ki Szegeden, és nagyon jó együttműködés fejlődött ki a belklinika és a biokémiai intézet között.
Mik a bioflavonoidok ?
A bioflavonoidok a definíció szerint olyan színes vegyületek csoportjába tartoznak, amelyek megtalálhatók sok gyümölcsben és jó néhány zöldségfélében, valamint lényeges szerepet játszanak a C-vitamin felszívódásában és annak a szervezetben történő feldolgozásában.
Ezek az anyagok valójában nem is vitaminok, csak Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin felfedezéséért orvosi Nobel-díjban részesült hazánkfia nevezte el őket annak idején az erek áteresztőképességére (permeabilitására) utalva P-vitaminnak (antipermeabilitás-vitaminnak).
Ő tulajdonképpen a C-vitamin felfedezése során mintegy melléktermékként bukkant rá a bioflavonoidokra. Egyik barátjának fogínyvérzése volt, és ennek gyógyítására tisztítatlan C-vitamint adott neki, amitől a vérzés hamarosan el is múlt. Később a barát ínyvérzése újra visszatért, amire Szent-Györgyi ismét C-vitaminnal próbálkozott, amely akkortájt már tisztított formában is rendelkezésre állt. A C-vitamin e formájától még erőteljesebb hatásra számított, ami azonban meglepetésére nem következett be, ellenkezőleg: a beteg ínye változatlanul tovább vérzett.
Szent-Györgyi ekkor újra megvizsgálta az először használt készítményt, és megállapította, hogy a vérzésgátló hatásért egy szennyeződésnek tartott anyag felelős. Mivel ez a vegyileg akkor még nem azonosított tényező csökkentette a vérerek áteresztőképességét (antipermeabilitás hatás), ezért P-vitaminnak nevezte el.
Vegyileg a bioflavonoidokat a harmincas években azonosították, és mintegy három évtizedig sikeresen alkalmazták is a gyógyszeres terápiában, elsősorban a hajszálerek védelme céljából, mígnem 1968-ban az amerikai gyógyszerellenőrző hatóság, az FDA eltávolította őket a piacról, önkényesen kijelentvén, hogy „ezek az emberben nem hatásosak semmilyen kórkép esetén sem".
Ennek következtében az orvosok nem írtak fel többé bioflavonoidokat, ami persze a nagyközönséget nem akadályozta meg abban, hogy a természetes táplálkozást támogató szaküzletekből továbbra is beszerezzék azokat. A bioflavonoidokat többnyire csak „cseles úton" lehetett forgalmazni olyan kombinált készítményeken keresztül, amelyekben ezek a C-vitaminhoz kötötten voltak jelen.
A kilencvenes évek derekán viszont újra feltámadt az érdeklődés a bioflavonoidok iránt. A gyógyszerkutatás egyik vezető világlapja, a Trends in Pharmacological Sciences akkor ezt írta:
„A természetben előforduló flavonoidoknak hatékony allergiaellenes (antiallergiás), gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságaik vannak. Mivel ezek az anyagok általában a normál étrend részét képezik, felvetődik a kérdés: vajon nem töltenek-e be olyan szerepet, amely módosítja a szervezet természetes biológiai anyagokra adott válaszát?"
Erre a szemléletváltásra azért kerülhetett sor, mert a sommás ítéletek ellenére akadt néhány tudós, aki csak azért sem hagyott fel a flavonoidok tanulmányozásával.
Mik a polifenolok ?
A természet bővelkedik polifenolokban. Ezek képezik a gyümölcsök, a bogyók és a bor festékanyagainak (pigmentjeinek) alapját - a mélyvöröstől a kékig -, illetve a narancshéj belső, szivacsszerű rétegének fehér színét. A sárga gyümölcsök és zöldségek színe azonban - néhány kivételtől eltekintve, mint például a xanthonok stb. - főként a karotinoidoknak köszönhető.
A bioflavonoidok mindenütt fellelhető, nem mérgező, növényi eredetű vegyületek. Az őszi erdő csodálatos színei is főként a bioflavonoidoktól erednek, melyek csak akkor válnak láthatóvá, amikor a zöld festék - a klorofill - szintézise megszűnik.
A szakértők szerint a bioflavonoidok általános jelenléte (ubiquitáris jellege) a növényvilágban szerepük kivételes jelentőségét bizonyítja. A bioflavonoidok igen sokoldalú szerepet töltenek be a növényvilágban. Először is színt kölcsönöznek a virágoknak és a gyümölcsöknek, ami kétségkívül nagyon fontos a porzás (szaporodás) szempontjából. Bebizonyosodott, hogy a megfelelő színek megfelelő rovarokat vonzanak a megfelelő szirmokra. A biofalvonoidok ezenfelül képesek megvédeni a növényeket a környezeti stresszhatásokkal - az ibolyántúli sugárzással és az ózonnal - szemben. A polifenolok és bioflavonoidok e védő szerepe valószínűleg antioxidatív szerepüknek tulajdonítható. Ezenfelül számos bioflavonoid rendelkezik antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal. Felfedezték, hogy a bioflavonoidok szabályozzák az auxinnak, azon növényi hormonnak a szállítását, amely a növények fejlődését és növekedését irányítja. Ebben a tekintetben a kvercetin hatása a legerőteljesebb.
A citrusfélékből származó flavonoidok (rutin, heszperidin és kvercetin)A citrusféleségek lágy, fehér burkában található bioflavonoidok segítenek megőrizni (konzerválni) a C-vitamint az oxidálódástól és annak biológiai/biokémiai hatásaitól. Kimutatták, hogy ezek csökkentik a magas vérnyomást, és ami külön kiemelendő: enyhítik a különféle allergiákat. Mindazonáltal ezen vegyületcsoport tagjai eddig csupán mellékszereplők voltak a biokémiai színpadon. A természetben leginkább a C-vitamin környezetében találhatók meg azok a bioflavonoidok, melyek közül a legismertebbek: a rutin, a heszperidin és a kvercetin. Manapság viszont a korábban P-vitaminnak nevezett citrusfélékből eredő komplexum egyik tagjának, a kvercetinnek felismerésével és rakétaszerű felemelkedésével a bioflavonoidok szupersztárokká váltak.
A különféle narancsok (Lat. Citrus aurontium L. var. dulcis; Citrus sininsis Gall.), a citrom (lat. Citrus Limonum Risso; Citrus medica var Limonum L.), a mandarin (lat. Citrus reticulata) és a grapefruit (lat. Citrus paradisi) a fehér színű bioflavonoidok gazdag forrása. A citrusfélék héjának taplószerű lágy belseje fehér színű, szagtalan és íztelen. Amikor meghámozzuk a gyümölcsöt, ezt a belső szivacsos réteget rendszeresen eldobjuk. A polifenolok íze lehet keserű, fanyar, olykor édeskés. Összehúzó, baktérium- és vírusölő tulajdonságokkal rendelkeznek, és számos más kórokozóra (mikrobára) is pusztító hatással vannak. A polifenolok hozzájárulnak a kávé, a tea, a bor, a banán és a vanília ízéhez éppúgy, mint a fekete bors és a csípős paprika (Cayenne-bors) ízéhez. A polifenolokat állatbőrök cserzésére, élelmiszerek antioxidációs védelmére használják, oxidációjuk miatt a felvágott gyümölcs színe egy idő után rozsdabarnára változik.
A növényekben újból felfedezett, természetes „gyógyhatású" hatóanyagok
A tudósok a teljesen átlagos táplálékokban újabb és újabb anyagokat fedeznek fel, mint például az ellágsav, a glicirrhizin, a katechinek, a resveratrol és számos más vegyület (angol elnevezésük: the ellagic acid, catechin, glycyrrhizin, resveratrol). Ezek az anyagok sem energiát nem adnak, sem az emésztésben nem játszanak szerepet. Viszont védőhatást fejtenek ki többek között a rákkal, a reumával, a magas vérnyomással és a szívinfarktussal szemben, hogy csak néhányat említsünk tulajdonságaik közül.
Melyek azok a táplálékok, fűszer-, illetve gyógynövények, amelyek mai ismereteink szerint valóban hozzájárulnak egészségünk megóvásához? Több olyan gyümölcs, zöldségféle, élvezeti, fűszer- és gyógynövény van, amely különbözik a többitől, mert nemcsak vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak, hanem ún. polifenolokat, valamint bioflavonoidokat (növényi színezőanyagokat) is, melyek a legújabb tudományos ismeretek szerint az összes természetes „gyógyszer" közül a legerősebbek. Lehetőség szerint minél többet kell fogyasztani belőlük. Ezek mindegyike egy újabb „garanciaszelet" egészségünk megőrzésére.
Szinte minden növény tartalmaz valamilyen cseranyagot. Ezek kémiailag nem egységes, nitrogénmentes vegyületek. Két fő vegyületcsoportjuk ismert:
- A vízoldékony csoportba tartoznak a fenolkarbonsav cukorral képzett észterei: a tanninok és cukor nélküli formájuk, a depszidek: a klorogénsav (chlorogenic acid), a kínasav (chinoic acid) és a kávésav (caffeic acid).
- A másik csoport vízben rosszul oldódik, ezek kondenzált, gyűrűs vegyületek, ide tartoznak a katechinek. Ezek íze fanyar.
Élettani hatásuk:
- A növényeket óvják a korhadástól, az emberiség állati bőrük cserzésére már ősidők óta használja ezeket az anyagokat.-
- Nyálkahártya-összehúzó adsztringens hatásúak: a nyálkahártyák felületén a fehérjemolekulákat kicsapják, koagulációs hártyát képeznek.
- A gyulladt felületeken kialakított védőhártyával és a mirigyjáratok lezárásával csökkentik a váladékok elválasztását.
-Mérsékelik a gyulladásos tüneteket, a vérbőséget és a fájdalmat. A védőréteg védi a sérült nyálkahártyát a külső károsító tényezőktől, gyomorsavtól, egyéb nyálkahártya-izgató anyagoktól, így alatta a sejtregeneráció megindulhat.
- Kisebb nyálkahártya-vérzéseket (angolul: mucous-membrane bleedings) is megszüntetnek.
- A cserzőanyagok hatására megváltozott bőr és nyálkahártya felszíne kedvezőtlen a baktériumok számára. A baktériumok falát károsítják, szaporodásukat gátolják, antibakteriális hatásúak.
Az ellágsav, a hidrolizálható cserzőanyagok csoportjába sorolható polifenolszármazék nagyon felkeltette a rákkutatók figyelmét, jó hatást várnak tőle a rák elleni küzdelemben. Az ellágsav bőséges forrása az eper, a szőlő, a cseresznye, a gránátalma és a mangó.
Az ellágsavnak nincs hivatalosan megállapított megengedett, javasolt adagja. Tulajdonképpen nincs is elegendő adat vagy tapasztalat arra vonatkozóan, hogy mennyit is kellene belőle szedni. Táplálkozási szakértők általában azt szokták ajánlani az embereknek, hogy naponta egyenek meg egy jó adagot (fél csészényit) a fenti gyümölcsök valamelyikéből.
Az ellágsav antioxidáns hatású, ennek révén meggátolja a szabad gyökök romboló hatását. Az állatkísérletek eredményei szerint az ellágsav kölcsönhatásba lép mind a szintetikusan előállított, mind a természetesen előforduló rákkeltő anyagokkal is, azok hatását közömbösíti, és ezáltal megakadályozza, hogy az egészséges sejtek rákosan elfajuljanak. Vagyis megfékezi a szervezetben azokat az enzimeket, melyek a rákos sejtek elszaporodásában aktívan részt vesznek. Az ellágsavnak az a képessége, hogy a rákkeltő anyagokkal kölcsönhatásba tud lépni, nagyon sokat ígér.
A következő CaliVita termékek tartalmaznak zöldteakivonatot s benne ellágsavat:
Slim Formula>>>
Vital AB>>>
A közkedvelt Noni és a ZenThonic bogyós gyümölcskivonatai szintén tartalmaznak ellágsavat.
Polifenolok és bioflavonoidok a fűszer- és gyógynövényekben
A fűszernövények kiváló tartósító hatását polifenolos vegyületeik antioxidáns, baktericid és fungicid tulajdonságainak köszönhetjük.
Az utóbbi évek kutatásai megállapították, hogy a flavonoidok, a fenolsavak és a galluszsav hatásosabbnak bizonyult húsok (fagyasztva) tárolása során, mint az aszkorbinsav. Leghatásosabb az ellágsav, a galluszsav, a miricetin és a kvercetin volt.
Kísérletekkel igazolták, hogy számos, az ókorban is használt fűszernövény kiváló lipidperoxidáció-gátló. Ilyen fűszer a szegfűszeg, a fahéj, a kömény, a feketebors, a görögszéna, de kitűnő hatású húsok tárolására a zsálya, a rozmaring, a majoránna és a szurokfű is. Érdekes, hogy erre a célra a vöröshagyma jobb a fokhagymánál. Néhány fontos fűszernövény, amely szintén bevonult a népek történelmébe: az ánizs, a babér, a bazsalikom, a gyömbér, a kakukkfű, a koriander, a menta, a sáfrány, a tárkony, a tárnics és a zellermag.
A flavonoidok a vitaminokkal szinergikusan hatnak. Immunstimuláns és antikarcinogén hatásuk bizonyított. Az élelmiszerekben leggyakrabban előforduló flavonoidglükozidok: a kvercetin, a rutin, a heszperidin és a robinin. E vegyületek a belekben lévő baktériumflóra hatására hidrolizálnak, és biológiailag aktív aglikonokká válnak.
Számos tudományos vizsgálat igazolja, hogy a táplálkozási antioxidánsok együttes alkalmazása kedvezőbb hatást eredményez, mintha külön-külön történne ezen anyagok bevitele. A karotinoidok, a koenzim-Q és a flavonoidok között szinergikus hatást írtak le. A C-vitamint a flavonoidok regenerálják, de ismert a flavonoidok és az E-vitamin immunrendszerre kifejtett szinergikus hatása is.
Kattintson ide, és tudjon meg többet a CoQ10 jótékony hatásairól >>>
Kattintson ide, és tudjon meg többet az E - vitamin jelentőségéről >>>
Flavonoid tartalmú gyógynövények
Kémiai jellemzők:
A növényvilágban elterjedt vegyületek, 2000 képviselőjük ismert. A virágszirmok, termések, őszi levelek sárga színét adó, illetve a színtelen, a kék és a lila színű növényi festékanyagok tartoznak ide. Legismertebb képviselői: a flavon, a kvercetin, a rutin, a luteolin és az antocianidin. A növényekben általában glikozidos formában találhatók.
Élettani hatás:
Rutin: érvédő hatású, csökkenti a hajszálerek folyadékáteresztő képességét, törékenységét, így a helyi vizenyők (ödémák) kialakulását, a hajszáleres vérzéseket (eng. capillary bleedings) is csökkenti. Magas vérnyomás, érelmeszesedés, cukorbetegség érszövődményeinek (vascular complications) megelőzésére használható.
- vérnyomáscsökkentő, szívkoszorúér-tágító, a szívizom kontrakciós képességét (eng. myocardial contractility), a szívpumpa funkcióját (pumping action of heart muscle) javítja;
- gátolja a vérrögképződést (eng. thrombus formation);
- koleszterinszint-csökkentő;
- vizelethajtó (eng. Diuretic);
- baktérium-, gomba- és vírusölő hatású;
- májvédő, epehajtó (eng. choleretic), bélgörcsoldó;
- gyulladáscsökkentő;
Szívre kifejtett hatásukat tekintve hasonlóak a digitalis glikozidokhoz, de mérgező hatásuk csekély, tartósan adhatóak. Szívhatásuk mellett kiemelkedő az érrendszeri hatásuk is, geriátriában kiterjedten alkalmazzák.
FLAVONOID TARTALMÚ GYÓGYNÖVÉNYEK
- árnika (virág)
- bodza (virág)
- boróka (bogyó)
- galagonya (virágos hajtás)
- hársfa (virág)
- kamilla (virág)
- kecskeruta (fű)
- körömvirág
- kukorica (bajusz)
- máriatövis (termés)
- napraforgó (virág)
- nyírfa (levél)
- szemvidítófű
- tarackbúza (gyöktörzs)
- tövises iglice (gyökér)
A rutin a Vital 0 , Vital B és a Vital AB vércsoport-specifikus termékek, valamint a Super Mega 50 alkotó eleme.
Heszperidint a Vital 0, Vital B ésa Vital AB vércsoport-specifikus termékek, a Super Mega 50 , valamint a Senior Formula termékek tartalmaznak.
A Vital 0 , Vital B és a Vital AB vércsoport-specifikus termékek tartalmaznak kvercetint is.
Prof. Szedlák-Vadócz Valéria M.D. PhD
A hidegebb hónapok beköszöntével szinte mindannyian átélünk hosszabb-rövidebb ideig tartó levertséggel, kedvetlenséggel, hangulatváltozással járó időszakokat. De mi is lehet ennek az oka? Cikkünkben néhány hasznos információt osztunk meg Önnel a köznyelvben „téli depressziónak" nevezett jelenségről.
teljes cikk elolvasásaA hidegebb hónapok beköszöntével szinte mindannyian átélünk hosszabb-rövidebb ideig tartó levertséggel, kedvetlenséggel, hangulatváltozással járó időszakokat. De mi is lehet ennek az oka? Cikkünkben néhány hasznos információt osztunk meg Önnel a köznyelvben „téli depressziónak" nevezett jelenségről.
Mindenekelőtt különbséget kell tennünk a levertséggel járó állapotok és a depresszió között. A depresszió több, mint egy átmeneti rossz hangulat, komoly betegségnek számít. Nem múló állapot, hanem rendszerint olyan probléma, amely szakszerű kezelés hiányában nehezen küzdhető le.
A depressziós betegek nagy része (körülbelül kétharmada) nem fordul orvoshoz, mivel panaszaikat csak fáradtságnak, fásultságnak, illetve külső negatív életesemény következményének tulajdonítják. Komolyan oda kell tehát figyelnünk ezekre a jelenségekre, mivel könnyen átfordulhatnak betegségbe.
A depressziónak számtalan válfaja létezik, melyek kötődhetnek például életszakaszokhoz (szülés utáni depresszió, időskori depresszió), de akár évszakokhoz is. Általában biológiai, pszichológiai és környezeti tényezők együttes hatása váltja ki. Az ún. „téli depresszió" a depresszió sajátos formája, szezonális hangulati zavarnak (seasonal affective disorder - SAD) is nevezik. Köztudott, hogy a borús hónapok beköszöntével a levertséggel járó állapotok száma megugrik, ami elsősorban a természetes fény hiányára vezethető vissza.
A téli depresszió speciális jellemzője az állandó álmosság, a fáradtságérzés. A más hónapokban aktív emberek kedvetlenné, levertté, visszahúzódóvá válnak. Gyakori a fokozott étvágy, amely elsősorban szénhidrátra, édességre irányul, ezért gyakori testi tünet a felesleges kilók megszaporodása. Sokan gyakrabban néznek ilyenkor a pohár fenekére, az északi országokban például megfigyelhető a téli hónapokban a megnövekedett alkoholfogyasztás, melynek egyik gyökere valószínűleg szintén a hosszú téli sötétség. Jellegzetes tünet a szexuális kedv megcsappanása is. Egyes kutatók a téli álomra vezetik vissza ezeket a tüneteket, annak „maradványtünetének" tulajdonítják.
A lehangoltság ezen formái egy bizonyos hormonnak (melatonin) fényhiány okozta túltermelődésével hozhatók összefüggésbe, ezért a legjobb természetes gyógyír, ha minél több időt töltünk természetes fényben. Elég nehezen kivitelezhető ez, hiszen mikor munkába indulunk, még, mikor meg hazafelé tartunk, akkor pedig már sötét van.
Tartózkodjunk minél többet a friss levegőn, amikor még világos van!
Ha tehetjük, tegyünk egy sétát ebédidőben. A hétvégéket lehetőség szerint fordítsuk szabadidős tevékenységekre.
Az egyik legelterjedtebb kezelési módszer a fényterápia, mely során a beteg egy speciális, színes (a nap teljes fényspektrumához hasonló) fényt kibocsátó, erős fényforrás előtt ül naponta másfél-három órát, többnyire reggelente.
Tudnunk kell, hogy egy óra séta a téli napsütésben mintegy két és fél óra fényterápiával ér fel, érdemes tehát a természetes (és olcsóbb) megoldást választanunk. A mesterséges fényforrások erre a célra nem jók, sőt, a világos fehér fényt kibocsátó fénycsövek kifejezetten káros (a stresszhormonokéhoz hasonló) hatással vannak a szervezetre. A rendszeres sport, illetve a lazító gyakorlatok (jóga, nyújtás) szintén segítenek legyőzni a rossz hangulatot. Rendkívül fontos, hogy a nehéz időszakokban se húzódjunk vissza környezetünktől, járjunk társaságba, szervezzünk családi programokat!
Szót kell még ejtenünk a szerotoninról, amely egy ingerületközvetítő anyag. Megváltoztatja a hangulatot, javítja a memóriát, a figyelmet és az összpontosítási képességet. Téli időszakban ennek a hormonnak a hiánya jelentősen hozzájárul a depressziós tünetekhez. Vannak olyan élelmiszerek, amelyek tartalmaznak szerotonint, ilyen például a banán és a csokoládé. Ezek mértékletes fogyasztása ezért növelheti a lecsökkent hormonszintet. Nélkülözhetetlen a szerotonin termeléséhez a szénhidrát is. Talán ezért is jár együtt fokozott nassolási vágy a levertséggel, illetve ez a fő oka annak, hogy a drasztikus, szénhidrátszegény diéták egyik „mellékhatása" a depresszió.
Olvassa el a Depresszió a szakember szemszögéből című cikkünket is>>>
Természetesen fontos betartani a táplálkozástudományi ajánlásokat, amelyek nemcsak a minőségre, de a mennyiségre is vonatkoznak.
A szezonális depresszió súlyosabb formáiban pszichoterápiás és/vagy gyógyszeres kezelésre lehet szükség.
FIGYELEM!: A cikk kizárólag tájékoztató jellegű információkat tartalmaz! Amennyiben panaszai vannak, a pontos diagnózis és a legmegfelelőbb kezelési mód meghatározása érdekében keresse fel kezelőorvosát!
Erősítse immunrendszere természetes ellenálló képességét, pusztítsa el a testében keringő káros szabadgyököket, és élvezze a Noni rendszeres fogyasztásával járó megnövekedett energiaszintet...
teljes cikk elolvasása
A polinéz törzsi gyógyítók 2000 éve használják láz, gyulladás, hasmenés, szorulás, állatharapás, rovarcsípés és számos betegség kezelésére.
Az utóbbi évtizedek kutatásai sikerrel azonosították a gyümölcs jó néhány hatóanyagát. Ezek az eredmények alátámasztják a természeti népek tapasztalatait, és így a modern gyógyászat is igent mondott a Nonira.
Hawaiin, a tradicionális és a modern orvoslás is a mai napig használ gyógynövényeket többek között a Nonit is, latin nevén a Morinda Citrifoliát.
Az életre keltett legenda
A Noni egy a Csendes-óceán szigetein, Ázsiában és Ausztráliában őshonos gyümölcs. Hawaiira a polinézek vitték be. Általános megjelenési formája a kicsi, négyszögletes örökzöld bokor, de akad belőle több méteresre megnőtt óriási példány is.
Levelei sötétzöldek, vastagok és 15-20cm hosszúak. Termése tojás alakú, mely először zöld, majd érés közben besárgul, és kellemetlen szagot kezd árasztani.
A növény minden részét alkalmazták a tradicionális orvoslásban. Az éretlen gyümölcsöt sóval összekeverve mély sebekre, csonttörésekre kötözték, az érett gyümölcsöt pedig tapaszként horzsolásokra és fekélyekre használták. Leveleit belsőleg lázcsillapítóként, külsőleg fekélyek kezelésénél és köszvénynél alkalmazták.
De sikeresen használták a Nonit magas vagy alacsony vérnyomás, ízületi gyulladás, gyomorfekély és szívbajok esetén is. A sült Nonit pedig vérhas és asztma ellen ajánlották a tradicionális gyógyítók.
Sejtszintű segítség
Sok emberben, köztük sok orvosban is, felmerült a kétely, hogy egyetlen növény hogyan nyújthat hathatós segítséget ennyi betegség ellen?
A kutatások kiderítették, hogy a Noni xeronint, illetve különösen sok proxeronint tartalmaz, amely a xeronin elővegyülete.
A xeronin egy viszonylag kicsi, de nagyon aktív és az emberi test sejtjeinek helyes működéséhez elengedhetetlen anyag. A xeronin molekuláris szinten fejti ki hatását, és a sérült sejteket gyógyítja. Tehát minél több xeronin van a szervezetünkben, annál több problémát háríthatunk el sejtszinten.
A Noni égési sebekre kifejtett jótékony hatása is a xeroninnak köszönhető. A xeronin képes aktivizálni egy bizonyos fehérje emésztő enzimet, amely gyorsan és biztonságosan távolítja el az elhalt sejteket az égett területekről. A xeronin serkenti a boldogsághormonok, az endorfinok termelődését is. Ezek a testünkben termelődő vegyületek gondoskodnak a jó hangulatunkról.
A Noni több százszor annyi proxeronint tartalmaz, mint az utána következő legjobb proxeronin forrás, az ananász.
A tudományos világ felkapja a fejét
A kilencvenes években a világ több pontján kutatók tucatja kezdte elemezni a Nonit, hogy felfedezzék a benne rejlő titkot.
Francia országban kutatók kimutatták, hogy a Noni fájdalomcsillapító hatása eléri a morfium erősségének 70 százalékát. Amerikai kutatók észrevették, hogy a Noni serkenti egy nagyon fontos hormon, a kortizol termelését a szervezetben. A kortizol méregtelenítő és gyulladás gátló hatásáról is ismert.
Szintén amerikai kutatók kijelentették, hogy a Noni alkalmazható magas vérnyomás és cukorbetegség esetén. Dr. Anne Hirazumi doktori disszertációját a Noniból írta. Vizsgálatai szerint a Noni aktivizálja az immunsejteket, és igazolta, hogy a Noni több mint, 100 aktív összetevője szinergetikusan, egymás hatását erősítve hat.
A Hawaii Egyetemen a Noni összetevőinek a vizsgálatakor szkopoletint, szerotonint és melatonint találtak. Az is kiderült a vizsgálatok alapján, hogy ezek a vegyületek pozitívan hatnak a szív-és keringési rendszerre. A xeroninnal együtt pedig erőteljes stressz-oldó hatásuk is van. Szabályozzák az alvás-és menstruációs ciklust, valamint segítik a sejtregenerálódást.
Japán kutatók antrachinokat választottak ki a Noniból, amelyek antibakteriális és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkeznek, valamint szabályozzák a bélműködést.
Aktivizált testőrség
Szintén a kilencvenes években fedezték fel, hogy a Noni nagymértékben serkenti a szervezet nitrogén-oxid termelését.
A nitrogén-oxid szinte mindenhol jelen van a testünkben. Ellazítja az ütőereket, és segít a vérnyomás normalizálásában. Hatékony szabadgyök pusztító és koleszterin szint csökkenttő.
Ám ami igazán érdekes tulajdonsága, hogy az immunrendszer különböző sejtjei is fegyverként használják a nitrogén-oxidot a vírusok és a baktériumok ellen.
A Hawaii Egyetem kutatói kimutatták, hogy a Noni adagolásakor a makrofágok, vagyis az óriás ölősejtek aktivitása több mint a háromszorosára nőtt. A kutatók szerint ez is annak köszönhető, hogy megnőtt a szervezet nitrogén-oxid termelése.
Ám a kutatásnak még közel sincs vége. Még hosszú évekbe telhet, mire a Noni összes összetevőjét elemzik és megvizsgálják. Csak az elmúlt néhány évben több mint 23 különböző phitokemikáliát, 5 féle vitamint, 3 féle ásványi anyagot és 18 féle aminosavat azonosítottak a Noniban, melyek igen hatékonyan serkentik az emberi szervezet immunrendszerét.
Kimutattak a Noniban egy olyan vegyület is, ami növeli a fehér vérsejtek pusztító képességét. De egy másik összetevőjét, a damnacanthalt, a daganatos sejtekre tett hatása miatt kezdték el tanulmányozni.
A noni finom is lehet
Természetesen ma már nem kell Hawaiira utazni egy kis Noniért, hiszen a Polinesian Noni Juice Magyarországon is elérhető segítség mindenki számára.
Ha kóstolt már igazi nonit, akkor tudnia kell, hogy rettenetes íze van. Ezért hazánkban népszerű, finom és jótékony gyümölcsök kivonatát is hozzáadták a készítményhez. Ez a három gyümölcs a sárgabarack, a körte és a cseresznye, melyek nem csak nagyon ízletessé teszik a készítményt, hanem az egészségvédő hatását is erősítik.
A sárgabarack tartalmaz többek között A- és C-vitamint, béta-karotint, B17-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, illetve ként. Jelentős szerepe van a csontok és a szövetek újjáépítésében, növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, és fokozza a vérképzést. Vízhajtó, méregtelenítő hatású, és segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket.
A körte Közép-Ázsiából és Perzsiából származó gyümölcs, magas ásványi anyag- és vitamintartalommal. Tapasztalatok alapján ízületi gyulladás, vérszegénység és hasmenés is megelőzhető a fogyasztása által. A körtefruktóz-tartalma miatt a cukorbetegek számára is ehető gyümölcs. Sőt, egyes dietetikusok szerint a körte az egyik legjobb orvosság a depresszió ellen.
A cseresznyét a görögök az istenek eledelének tekintették, ami összetevőit tekintve nem is csoda. Igen gazdag A-, B- és C- vitaminban, de rengeteg káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz. Tisztítja a szervezetet, jót tesz az ízületeknek és a cukorbetegségben szenvedőknek. Kitűnő vértisztító, valamint a benne található karotinoidok és flavonoidok gyulladás gátló és fájdalomcsillapító hatásúak.
Noni mindennap, a finomságok kedvelőinek
Normál esetben, ha nincs semmiféle panasz, akkor egészség megőrzési céllal naponta 1 evőkanál a javasolt mennyiség. Mindenképpen éhgyomorra, étkezés előtt kb. fél órával fogyasszuk. Minden esetben hagyjuk rövid ideig a száj nyálkahártyájáról felszívódni.
Mivel a Polinesian Noni Juice rengeteg vitamint és ásványi anyagot, illetve 18 féle aminosavat tartalmaz, hozzájárul a szervezet szükségleteinek fedezéséhez. Ráadásul kiváló antioxidáns hatású.
Gyerekek is szeretni fogják, mivel a Noni kellemetlen alap ízét, a hozzáadott egyéb gyümölcsök kifejezetten finommá varázsolják.
A különböző szenvedély betegségek - dohányzás, alkoholizmus, drogfüggőség - gyógyításának hasznos kiegészítője lehet, mert a Noni fogyasztásával mérséklődnek az elvonási tünetek, kitisztul a szervezet, és könnyebb lesz a leszokás. Leszoktató-program részeként 2-3 óránként fogyasztható 1 evőkanállal a szervezet feltöltési fázisában, azután pedig folyamatosan csökkenthető az adagolás.
Amennyiben valamilyen egészségügyi probléma miatt isszuk, akár a napi 3x3 evőkanálig is növelhetjük az adagolást. Gyógyszer mellett is nyugodtan fogyasztható, teljesen mellékhatás-mentes, sőt a gyógyszerek gyógyhatását is támogatja. Nagyon jó szívvel ajánljuk kiegészítő terápiaként.
Egyre többünkben merül fel az igény az egészséges életmód és az egészségesebb test iránti vágy. A Polinesian Noni Juice mindenkinek tökéletes megoldás, akinek célja egy életerős, vitális szervezet elérése és megtartása. A rendszeres sportolásnak és helyes táplálkozásnak is mindennapi partnerévé válhat a Polinesian Noni Juice.
Erősítse immunrendszere természetes ellenálló képességét, pusztítsa el a testében keringő káros szabadgyököket, és élvezze a Noni rendszeres fogyasztásával járó megnövekedett energiaszintet.
Kattintson ide, és ismerkedjen meg Ön is közelebbről a Noni Juice-al>>>
Az allergia mára népbetegséggé vált, és rohamosan terjed. Ugyan a 19. században még csak elvétve fordult elő, és a 20. században is csupán a világ lakosságának 1%-át érintette, ma már 35%-a szenved a betegség kellemetlen tüneteitől. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzései szerint ez az arány 2050-re elérheti az 50%-ot is...
teljes cikk elolvasásaBár az allergiára való hajlam örökölhető, ráadásul a környezeti ártalmak is egyre nagyobb mértékben vannak jelen, mégsem törvényszerű, hogy kialakuljon a betegség. Meghatározó ugyanis, hogy mennyire erős az immunrendszerünk, és hogy szükség esetén megteszünk-e mindent azért, hogy javítsunk állapotán.
Amíg jól vagyunk, általában eszünkbe sem jut, hogy ez egyik pillanatról a másikra megváltozhat. Nem teszünk semmit, csak akkor kezdünk odafigyelni életmódunkra, amikor már megjelent a betegség. Az allergia esetében azonban a megelőzés akkor hatásos, ha minél korábban, a tünetek megjelenése előtt kezdjük el, amikor a szervezet még nem gyengült le jelentősen.
Akkor sincs veszve semmi, ha már megjelentek az első jelek, hiszen az allergia immunrendszerünk megerősítésével, megfelelő étrenddel és életmóddal megelőzhető, sőt kezelhető is.
Mivel az immunitás nagy része a vékony- és vastagbélhez kapcsolódik, a megfelelő étrend kialakítása döntő fontosságú az allergia megelőzése szempontjából. Sok, allergiától már szenvedő embernél segített az étrendváltás. Már néhány apró lépés is hasznos lehet: fogyassz minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, valamint probiotikumot is tartalmazó tejterméket. Az étrended összeállításánál vedd figyelembe a pollenek és az élelmiszerek közötti keresztreakciót is. Bizonyos ételek fogyasztása utánozhatja a pollenekre adott allergiás reakciót, így például a görögdinnye és az uborka fogyasztására a parlagfű-allergiásoknak kell figyelnie, míg a nyírfa pollenjére érzékenyeknek a nyári gyümölcsök jó részére.
Az allergia elleni küzdelemben nemcsak a vitaminok, de a természet más kincsei is segítségedre lehetnek. Vizsgálatok alapján kiderült, hogy napi 1000 mg C-vitamin szedése már 3 nap után jelentősen csökkentheti az allergiás tüneteket okozó hisztamin szintet, a megfelelő D-vitamin szint pedig számottevően mérsékli az allergiás reakciók kialakulásának esélyét.
Egy friss vizsgálat szerint a noni gyümölcs is hatékony segítséget jelenthet az allergiaellenes terápia részeként. Kísérleti körülmények között az előzetesen fogyasztott noni gyümölcs-és levélkivonat képes volt jelentősen csökkenteni az allergénre adott reakciót. A vizsgálatot végzők szerint a hatásért a noniban lévő, az almában is megtalálható urzolsav, továbbá olyan bioflavonoidok, mint a kaempferol és a rutin felel. A noni rendszeres fogyasztása tehát jelentősen segíthet mérsékelni az allergiás tünetek megjelenését!
forrás: calivita.hu