Víz, az élet bölcsője
Igyunk vizet, és hagyjuk a kólát !
A földfelszín 71%-át tenger borítja, s ez a mintegy 1,3 milliárd km3-nyi víztömeg határozza meg a földi életet.
Az említett adatok ismeretében igen meglepő, hogy ennek az óriási víztömegnek
csak mintegy 0,1%-a használható fel ivóvízként, ám az ismert ipari, mezőgazdasági, háztartási szennyeződések miatt ez is egyre mérgezettebbé válik.
Elgondolkodtató adat, hogy az emberek több, mint a fele krónikus vízhiányban szenved, és még csak észre sem veszi, mivel a tünetek nem mindenki számára egyértelműek.
Furcsa, de a szomjúságérzetet sokszor nem ismerjük fel, és ivás helyett a csalóka éhségérzet miatt gyakran csak eszünk - nagyon gyakran az elhízás hátterében ez a csalóka érzet miatti többlet energiabevitel áll.
Hirtelen ránktörő fáradság, fejfájás , koncentrációs zavar is jelezheti a víz hiányát .
Napi 2,5 liter tiszta víz elfogyasztása fontosabb, mint a megfelelő táplálkozás. Viszont tiszta víz és tiszta víz között is hatalmas különbség van, így erről még szó lesz a későbbiekben.
Egy felnőtt ember 65-70 százaléka, egy újszülöttnek 80 százaléka víz.
A víztartalom szervenként is változik. Az agynak 78 százaléka, a szívnek 77 százaléka,a májnak pedig 84 százaléka víz.
A tiszta víz testünk létfontosságú alkotórésze, mely nélkülözhetetlen a szervezetünk zavartalan működéséhez. Segíti a tápanyagok felszívódását, feloldja és eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges égéstermékeket.
Szervezetünkben a víz valamennyi feladata közül a legfontosabb, hogy "szállítóeszközként" működjön az anyagcsere folyamatainkban.
Sejtjeink, vérünk és emésztőnedveink alapjaként a víz mint hordozó anyag szállítja a tápanyagokat az emésztőrendszerünktől a sejtekig, majd a salakanyagokat a kiválasztó szerveken keresztül eltávolítja a szervezetből.
A víz további feladatai a szervezetünkben :
- párásítja a levegőt, amit légzéskor belélegzünk;
- segítséget nyújt a verejték párologtatásával a testhőmérséklet szabályozásához;
- rugalmassá teszi az ízületeket;
- a legfontosabb szerveinket védő rugalmas burkot alkotja;
- szabályozza a sejtek elektron- és protonszintjét;
- megvéd a kozmikus és egyéb sugárzástól;
- és egyúttal tárolja is a sugárzásokat.
A víz tehát nem csupán fontos alapanyag, de egy nagyon érzékenyen beállított egyensúly - a vízháztartás - kulcsszereplője is a szervezetben.
Élelem nélkül több hétig, de víz nélkül legfeljebb 3-4 napig bírjuk ki.
Az élő szervezetek mintegy 75-98%-a víz. Legtöbbet a medúza, legkevesebb vizet pedig például a fogak tartalmazzák.
Az emberi test megfelelő működéséhez naponta testsúly 15 kg-onként legkevesebb fél liter tiszta víz szükséges, de a nagy hőség és az intenzív sportolás a szükséglelet felmeheti a duplájára is.
Mindössze 2 százalékos folyadékvesztés esetén jelentősen csökken a fizikai, valamint a szellemi teljesítmény is.
Tévedés azt hinnünk, hogy vízre csak akkor van szükségünk, ha már szomjasak vagyunk !
Tudnunk kell, hogy a szomjúság már a szervezet vészjelzése a komolyabb folyadékvesztés megelőzésére.
Ráadásul bizonyos folyadékok kifejezetten dehidratáló hatásúak, tehát vizet vonnak el a testünktől. Ilyen folyadék például a kávé, valamint a magas cukortartalmú üdítőitalok is.
A víz minősége
Tudnunk kell, hogy nagyon fontos a fogyasztott tiszta víz minősége is, de a mai kor emberének a vizek szennyezettségével is szembe kell néznie !
A természetes eredetű vizek is tartalmaznak olyan nemkívánatos szennyeződéseket, amelyek a víz emberi célú felhasználását egészségvédelmi vagy higiéniai okokból megnehezítik.
Ezek az anyagok három főbb csoportba sorolhatjuk:
1. Vizeink fizikai szennyezői:
- lebegőanyagok (homok, iszap,kolloidok),
- gázok (metán, széndioxid, kénhidrogén,nemesgázok),
- olajok-zsírok,
- szerves anyagok stb.
2. Vizeink biológiai szennyezői:
- baktériumok,
- algák,
- amőbák,
- vírusok,
- gombák.
3. Vizeink kémiai szennyezői:
- nitrátok, nitritek, ammónia,
- fémek (arzén, higany, kadmium,ólom, vas, mangán stb.),
- huminsavak,
- fenol,
- magas sótartalom,
- növényvédőszerek maradéka stb.
A vezetékes víz a kezelés ellenére vagy éppen amiatt, másodlagos szennyeződéséből adódóan további egészségre káros anyagokat tartalmazhat. Ilyenek például:
1. klór, klór-vegyületek,
2. trihalometánok,
3. lebegőanyagok,
4. íz és szaganyagok
(műanyagvezetékek),
5. baktériumok,
6. gombák,
7. paraziták,
8. vas és mangán, esetleg ólom
(fémvezetékek),
9. kálium és magnézium, kemény víz stb.
Szennyeződésektől mentes forrásvizet kellene innunk,mely segítené a szervezetünk megfelelő működését.
De a nem megfelelő minőségű vizek sajnos csak további terhet rónak a szervezetünknek.
A Föld vízkészletének minősége (értendő ez alatt a felszín fölötti, valamint felszín alatti vízkészlet is) az elmúlt évtizedekben az ipari tevékenységünknek köszönhetően folyamatos romlást mutat, ráadásul a háztartások szennyvíz kibocsájtása is igen komoly mértékben hozzájárul vizeink szennyezéséhez.
Gondoljunk csak a rengeteg vegyszerre (mosóporok, öblítőanyagok, tusfürdők, stb.) , melyekkel nap mint nap mi magunk is szennyezzük vizeinket.
Európa országaiban, így Magyarországon is a szennyvizet a folyókba engedik. A folyók iparilag szennyezettek, és legtöbbször azok vizét használják a városi vezetékes víz előállítására.
A kezelt szennyvizet újra a folyókba engedik, majd belőle valahol az alsóbb szakaszokon egy másik ország, vagy település ivóvizet nyer ki a klórral "megtisztított" vízből.
Gyakorlatilag a szennyvízből fertőtlenítő vegyszerek segítségével újra ivóvizet állítanak elő !
Megdöbbentő tény, hogy Budapesten is a szennyvízek 55 százaléka tisztítatlanul folyik a Dunába!
A természetes vízfolyásokban eddig körülbelül 20-féle gyulladáscsökkentőt találtak, és ezekből nyolcat már a csapvízben is sikerült kimutatni, köszönhetően a kórházak és a gyógyszergyárak szennyezéseinek köszönhetően.
A jelenleg működő, és használatban lévő szennyvíztisztítási technológiák nem alkalmasak a kis koncentrációban jelen lévő gyógyszermaradványok kiszűrésére, viszont tény, hogy csak Budapesten évente 20 tonna novamidazofen (a novamidazofen különféle gyógyszerek hatóanyaga) kerül a természetes vizeinkbe. Mindemellett női nemi hormonok és fájdalomcsillapítók maradványai is megtalálhatóak vízfolyásainkban.
A döbbenetes statisztikák
Az európai haltenyésztők körében hetvenes-nyolcvanas években már gondokat okozott, hogy tömegesen váltak a hím halak kétneművé.
Évek óta fönnáll a gyanú hogy a fiataloknál tapasztalható egyre gyakoribb megtermékenyítési problémák tényleges oka az ivóvízeinkbe visszakerülő fogamzásgátló és egyéb hormonkészítmények maradványai.
Az EU országaiban több mint 100.000 különféle vegyi anyagot használnak, viszont ezekből csak 20.000-et vizsgáltak meg az esetleges egészségkárosító hatásaik tekintetében. A 20.000-ből csak 50 anyagot ellenőriztek le, hogy kimutatható-e már az ivóvizeinkben !
Német szakemberek az elmúlt 10 évben vizsgálták a vizeink szennyezettségének meglétét, valamint mértékét.
31-féle gyógyszer- és kozmetikumvegyületet találtak a 40 vizsgált folyó vizeiben. A fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, koleszterinszint-csökkentő, görcsoldó és antibébi gyógyszervegyületekből 8 már az ihatónak mondott csapvízben is kimutatható volt!
Magyarországon valyon milyen a helyzet ?
Az IMF kutatásai szerint Magyarországon csak 2004-ben antidepreszáns hatóanyagból 7 tonna került forgalomba,és egyéb gyógyszerek hatóanyagaiból is több tonnás mennyiséget adtak el melyek évről évre visszakerülnek a folyóinkba a szennyvízrendszeren keresztül.
Idézet a Népszabadságban 2005 december 1-én megjelent "Hormon a csapvízben" című cikkből:
"Budapesten évente mintegy 20 tonna novamidazofen - az Algopyrin és más gyógyszerek hatóanyaga - kerül a természetes vízfolyásokba. Emellett női nemi hormonok és fájdalomcsillapítók maradványai úsznak le a folyón.
A jelenleg működő szennyvíztelepi technológiák egyike sem alkalmas a kis koncentrációjú gyógyszermaradványok kiszűrésére. (...) Sőt, a külföldön elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok valószínűsítik, hogy az élővizekbe kerülő gyógyszerszármazékok, hormonok hatással lehetnek a vízben élő szervezetekre, a táplálékláncra, befolyásolva az ökológiai egyensúlyt.
Az antibiotikumok maradványai befolyásolhatják a baktériumok szaporodását, a gyógyászatban alkalmazott antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumfajok elterjedését idézhetik elő."
És mi a helyzet a nehézfémekkel ?
Az előzőekben áttekintettük, hogy különféle vegyi anyagok bizonyosan jelen vannak a vizeinkben. A problémát tovább fokozza, hogy a vezetékes víz különböző anyagokból készült csöveken érkezik a lakásunkba.Súlyosbítja a helyzetet, hogy a vascsövek néhány év alatt korrodáltak, rozsdásak lesznek.
Sok helyen használnak még a mai napig ólmot, vagy azbesztet tartalmazó csővezetékeket is. A vízben lévő vegyi anyagok a csövekből különféle alkotórészeket oldanak ki, és ebből a szempontból a polietilén vezetékek a legveszélyesebbek.
Az ólom a kisgyermekekre különösen veszélyes, az azbesztről pedig évekkel ezelőtt már bebizonyosodott, hogy daganatos megbetegedéseket okoz. Az azbeszt mára már tiltólistára került, és több helyen(többnyire ahol hozzáférhető) eltávolították. A vízvezetékek cseréje viszont nagyon sokba kerülne, így az még bizonyos, hogy várat magára.
A tiszta víz...
A vizek szennyeződéseit ma klórral próbálják meg semlegesíteni. A vizek klórozása a világon mindenhol bevett gyakorlat,de szerencsére egyre több helyen harcolnak ellene.
Ahol használják (így Magyarországon is) megállapítják a vízbe adagolható klór minimális mennyiségét , de megfeledkeznek az adagolhaó maximum klórmennyiségről, mitöbb,nyáron a nagy melegben a gyorsabban szaporodó kórokozók ellen több klór víbe adagolásával küzdenek.
Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a víz tárolásakor a klór egy része kipárolog, ezt pótolni igyekezvén még klórt adagolnak a vizhez, így egyes helyeken különösen koncentráltan jelen van a csapvízben a klór !
A előzőek következménye, hogy a csapvizünk a jelenleg érvényben lévő egészségügyi szabványokban meghatározott értéknél akár 30%-kal magasabb klórmennyiséget is tartalmazhat.
Az igazi probléma az, hogy a klór megtámadja a természetes bélflóránkat, és az emésztőrendszerünkben jelen lévő - igen hasznos- probiotikumokat.
A kártékony, patogén baktériumok, vírusok és gombák nagyobb ellenálló képességük révén viszont idővel ellenállóbakká válnak a klórral szemben, melynek eredménye, hogy könnyedén elnyomják a jótékony, hasznos baktériumokat.
A probiotikumokról ide kattintva olvashat bővebben.>>>
A csapvíz fogyasztásával akaratlanul is vitaminhiányt okozhatunk magunknak, mivel képes vegyi reakcióba lépni a vitaminokkal, így eltünteti azokat a szervezetből.
Gondolhatnánk, hogy ennyi egészségkárosító fertőtlenítés után tiszta vizet kaphatunk.Sajnos tévedés lenne ezt hinnünk !
A jelenleg érvényben lévő vonatkozó szabványoknak megfelelően egy liter csapvíz tartalmazhat rovarölő és növényvédő szereket is, de ami igazán döbbenetes, hogy ha találunk a vízben 50 db féregpetét literenként, azzal még a megfelelő határértéken belül vagyunk.
Fontos még megemlítenünk, hogy a klór az egyik legerősebb oxidáns vegyület.
A szervezet öregedésének legfőbb oka a szervezet oxidálódása. Az oxidálódás megelőzése vagy visszafordítása, késlelteti az öregedést, ezáltal fiatalítja a szervezetet !
Az élő sejtek energiafelszabadító szervecskéiben, a mitokondriumokban az energiafelszabadító folyamat (oxidatív foszforiláció) során természetes módon keletkeznek peroxid- és szuperoxid gyökök. Ezeket a sejtek a saját antioxidánsaikkal hatástalanítják.
Külső hatásokra, például stressz, betegség, vagy klóros víz fogyasztásával a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni, ráadásul az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása, és mennyisége is csökken.
A szabad gyökök romboló hatása tudományosan is igazoltan sokféle betegség kialakulásában játszik szerepet :
- Rák
- Cukrobetegség
- Szív - és érrendszeri megbetegedések
- Sőt, még a szeplők és az anyajegyek is a szabad gyökök jelenlétének következményei
A palackozott vizek
Úgy gondolhatnánk, hogy könnyedén kivédtük a fönn leírt egészségkárosító problémák halmazát, mivel már évek óta palackozott vizet fogyasztunk.
Nemrégiben megjelent egy statisztika, amely szerint 1990 óta Magyarországon megtöbbszöröződött az ásványvizek fogyasztása. Az áruházak roskadásig vannak a különféle palackozott vizekkel, melyek a minőség és az ár tekintetében széles skálán mozognak.
Találhatók egészen kiváló forrásvizek, de sajnos ezeknél lényegesen népszerűbbek - kedvező áruk miatt - azok a vizek, melyek legtöbbször valamilyen tisztítással és ásványosítással csapvízből készülnek. Nyugodtan kijelenthetjük tehát, látva a folyamatokat, hogy napjainkban divat lett az ásványvíz fogyasztása!
Vitathatatlan, hogy a vezetékes víznél lényegesen jobb választás az ásványvíz, hiszen a mélyről jövő víz nem tartalmaz klórt és egyéb vegyi anyagokat.
Föl tehetjük a kérdést, hogy hosszútávon hogyan tolerálja a szervezet a sok szervetlen anyagot, amely az ásványvizekben található!?
Ma egyre több orvos és dietetikus szakember hívja föl a figyelmünket arra a fontos különbségre, amely a szerves és szervetlen ásványi anyagok között található.
Szerves kötésű ásványi anyagokhoz kizárólag a táplálékainkból - zöldségekből, gyümölcsökből, teljes kiőrlésű gabonamagvakból - juthatunk.
Az ásványvizekben található szervetlen anyagokat az emberi test képtelen fölhasználni,így azok hulladékként halmozódnak fel, megterhelve ezzel a kiválasztó rendszereket.
Különösen az igen mélyfúrású vizek ásványianyag-tartalma magas.
Szervezetünk a szükséges ásványi anyagokat a táplálékból veszi fel, nem a vízből. Egyetlen funkciójának ellátásához sem szükséges az ásványok vagy egyéb oldott anyagok jelenléte a vízben. Az előbbiek miatt az ember élete során ásványok formájában körülbelül 80 kg kőzetet iszik meg, amely csak keresztülmegy a testén, ez pedig fokozhatja a kőképződést,míg például a glaubersós (nátriumszulfátos) ásványvizek éppen kőoldó hatásukról ismertek.
A csapvizet "csak" főzéshez, teához, kávéhoz és fürdéshez használjuk...
A tények :
A víz főzésekor klórgőz szabadul föl, amely tartalmaz egy igen erősen rákkeltő anyagot, a trihalometán nevezetű gázt.
Főzéskor a klór reakcióba lép a vízben található egyéb szerves anyagokkal,így a brómmal, a fluorral és a jóddal. Tehát a klórtartalmú csapvíz forralásával háromszor-négyszer több rákkeltő anyagot szabadítunk fel, mintha forralás nélkül fogyasztjuk el.
A forralásnál a vegyi anyagok és a nehézfémek a vízben maradnak, sőt a koncentrációjuk nagyobb, mint forralás nélkül. A hő csak a vírusokat és a baktériumokat pusztítja el !
Sajnos idézhetjük Robert D. Morris orvost a klórozott csapvízzel kapcsolatban:
"Azok, akik 40 évig klóros vizet ittak, vagy abból készítették ételeiket, italaikat, 70%-ban nagyobb eséllyel betegszenek meg rákban, mint azok, akik klórmentes tiszta vizet használtak."
Az amerikai Dr. Robert D. Morris orvos, mikrobiológus és rákkutató ismert munkája a Kék halál - betegség, katasztrófa és a víz, amit megiszunk című könyv.
A fönntiek alapján ha igazán szeretnénk tenni az egészségünk érdekében, akkor mindenképp kerülnünk kell a csapvizet!
A víz tisztítását nem központi túlklórozással, hanem a fogyasztás helyszínén egyedi tisztítással kell megoldani. A csőhálózat általi visszaszennyeződést is csak ezzel a módszerrel lehet ártalmatlanítani.
A megoldás....
Magyarországon a vezetékes vizek minősége - mondhatni - tabutéma.Nyugaton már a vezetékes vizet tudatosan csak autómosásra, valamint mosakodásra használják.
A vizünk tisztításról magunknak kell gondoskodnunk!
Pár tízezer forintos megoldás lehet az aktív szénszűrős víztisztító használata,melyek azonban alig-alig szűrnek ki valamit. A klórtól és a szabad szemmel látható szennyezőanyagokat eltávolítják a vízből.
A másik elérhető végletet jelent az olyan mértékű szűrés, amivel szinte desztillált víz minőségű vizet állíthatunk elő. Ez sem az igazi megoldás, mivel ezt a tisztaságú vizet csak a méregtelenítő kúrák alkalmával szabadna fogyasztanunk.
A megfelelő megoldást egyben a középút jelenti : a 0,1 mikronos mikroszűrés és a 0,01 mikronos ultraszűrés használata.
A ma kapható víztisztítók közül kitűnnek azok, amelyek nem csak megtisztítják a vizet, de egy különleges eljárás során savas és lúgos vizet is képesek előállítani.
A savas víz kiválóan alkalmas tisztálkodásra, takarításra addig a lúgos vizet főzésre és ivásra, tehát emberi fogyasztásra használhatjuk.
Ha még nem hallott a lúgosítás fontosságáról, akkor tudnia kell, hogy sok esetben a szervezetünk sav-bázis egyensúlyának kibillenése lehet az oka a betegségek kialakulásáért.
Az egészség megőrzéséhez, esetleg visszaszerzéséhez vezető út első lépése, a szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállítása. Ebben lesz segítségére Önnek is a tiszta ionizált lúgos víz fogyasztása.
Tovább az ionizált lúgos vízhez >>>
<< Vissza