Power Mins - ásványi anyag komplex
Power Mins
CaliVita International
100 tabletta
Nélkülözhetetlen ásványok
Életfolyamataink egészséges működéséhez nemcsak a jól ismert vitaminok, hanem az ásványi anyagok is elengedhetetlenül szükségesek. Az utóbbiakat szervezetünk nem képes előállítani, ezért csak külső forrásból juthatunk hozzájuk. Ez a komplex készítmény megfelelő arányban és minőségben tartalmazza mindazokat a fontos ásványi anyagokat, amelyekre szervezetünknek szüksége van.
A vitaminok már jól ismert jótékony szerepe mellett szervezetünk megfelelő ásványianyag-telítettsége is nagyon fontos. A Power Mins egy speciális, ásványi anyagokból összeállított készítmény, mely hozzájárul a szervezet megfelelő ásványianyag-ellátottságához.
Aktív alkotórészei:
A kalcium fontos a csontok és fogak egészséges szerkezetének fenntartásához, az idegrendszer és izmok normál működéséhez, valamint a véralvadás folyamatához.
A magnézium jelenléte az idegek és az izmok hatékony működésének egyik alapfeltétele, emellett részt vesz a normál sejtosztódási folyamatokban és a fehérjeszintézisben.
A réz, bár fontosságát kevés ember ismeri, nagyon sok feladatot lát el a szervezetben. Fontos szerepet játszik a szervezet antioxidáns védekező rendszerének működésében és az idegrendszer egészséges működésében. Részt vesz a koleszterin- és cukoranyagcserében, illetve az energiatermelő folyamatokban. Támogatja a vörösvértestek és fehérvérsejtek normál szerkezetének kialakítását és a vas normál anyagcseréjét.
Króm nélkül nincs megfelelő szénhidrát-anyagcsere.
A jód a pajzsmirigyhormonok felépítésében, a mangán a szabad gyökök elleni védelemben és a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcsere-folyamatokban elengedhetetlen.
A molibdén a vas hasznosításáért felelős enzim fontos része.
A kálium a szervezet só-víz háztartásában és sav-bázis egyensúlyában játszik fontos szerepet, továbbá hozzájárul a normál vérnyomás fenntartásához.
A szelén fontos antioxidáns, emellett elősegíti az immunrendszer egészséges működését.
A cink szintén az immunrendszer működéséhez elengedhetetlen.
Adagolás: 2-4 tabletta naponta.
teljes cikk elolvasása
A környezeti ártalmak, a kipufogó gázok, gyárak kéményeinek füstje, a tartósított műanyag ételek, a klórozott víz, a kozmetikai készítmények mindegyike igen nagy terhelést jelent a szervezetünknek.
Maguk a sejtek is méreganyagokat termelnek mindennapi működésük során. Ezt a rengeteg méreganyagot a test megpróbálja kiüríteni, amikor pedig már nem bír vele,akkor elraktározza az izületeinkbe, a zsír- és kötőszövetbe és más olyan helyekre, melyek elég távol vannak a fontos belső szerveinktől.
Gyakran mindaddig nem veszünk tudomást a méreganyagok lerakódásának folyamatáról, míg azok valamilyen betegség formájában nem jelentkeznek.
Tudnunk kell, hogy nagyon hosszú az út a méreganyagoktól a betegségekig, így nem állítható fel közvetlen kapcsolat egy bizonyos méreg anyag és egy bizonyos betegségtípus között.
Az igazság az, hogy egyetlen betegség létezik, ez pedig a test elsalakosodása, vagy mai divatos szóval élve elsavasodása.
Dr. Reckeweg Homotoxikológia tana a mérgeződést, mint egy hat fokozatból álló folyamatot építi fel.
Tanítása szerint, ha a szervezet nem tud úrrá lenni az egyik szakaszban a mérgeken, akkor a betegség a következő szakaszba jut, és egy későbbi időpontban még súlyosabb formában kel majd életre.
Az első szakasz, a kiválasztási fázis. Ilyenkor a toxikus anyagok még maradéktalanul elhagyják a szervezetünket. Ez tulajdonképpen egészséges anyagcserét és tökéletes kiválasztást jelent, így ebben a fázisban még nincs szükség a természetes méregtelenítő folyamatok támogatására.
A második szakasz a reakciós fázis. Ilyenkor a szervezet megpróbálja a megnövekedett mennyiségű méreganyagot közömbösíteni. Gyakran gyulladások, láz, fájdalmak, rossz közérzet és mindenféle bőrjelenség jellemzi. Ilyenkor még a szervezet jól reagál a különböző lé-böjt és gyümölcskúrákra. Általában ezek rendszeres alkalmazásával innen még könnyen visszafordítható a folyamat.
Ha azonban nem méregtelenítünk rendszeresen, akkor az előző fázisból szinte kivétel nélkül következik a lerakódási fázis. A mérgeződésnek ebben a fázisában a szervezet az ártalmatlanított toxinokat megpróbálja elraktározni a kötőszövetben.
Ilyenkor alakul ki a súlytöbblet, a narancsbőr, a székrekedés, a visszér, az ödémák, a köszvény, a ciszták, a mióma, lipoma és még sorolhatnánk.
Ez gyakorlatilag az elsavasodás kezdete. Legkésőbb ezen a ponton az életünk részévé kell tenni a rendszeres méregtelenítést. Azonban itt már érdemes olyan táplálék-kiegészítőket is bevonni, melyek hatékonyan támogatják ezt a folyamatot.
Dr. Reckeweg azt mondja, hogy itt egy nagyon fontos határvonal húzódik a mérgeződési szakaszok között. A következő fázisokban ugyanis megkezdődik a toxikus anyagcseretermékek sejtbe hatolása, ami megnehezíti a kiürítésüket. Ezt a határvonalat biológiai vágásnak nevezi.
A méreg sejtbe hatolásának fázisa egy "néma kór", ugyanis leggyakrabban a szervezetünk nem ad vészjelzést. Persze kisebb jelek azért jelentkeznek, hiszen ilyenkor már kismértékben sérül a sejtszerkezet, és az immunrendszer sem működik tökéletesen.
Visszatérő idült fáradtság, idegkimerültség, allergia, asztma, migrén, gyomorfekély és különböző keringési zavarok jelezhetik, hogy most már tényleg oda kell figyelnünk a méregtelenítésre.
Ilyenkor már nagyon nehéz dolgunk van. A méregtelenítést gyakran kellemetlen tünetek kísérik. Ilyenek lehetnek a fejfájás, fáradékonyság vagy kisebb rosszullétek.De érdemes elgondolkodnunk egy maradandó életmódváltáson is, hogy a folyamatokat még időben vissza tudjuk fordítani.
A degenerációs fázis az ötödik a sorban. Akkor beszélünk erről, ha hosszú ideje tartó vagy nagyon erős toxin miatt ismételt, visszafordult mérgezés alakul ki, amely degenerációhoz vezet.
Ide tartozik a reuma, az érelmeszesedés, a cukorbaj, a szívinfarktus, a májzsugorodás, a szklerózis multiplex, a tuberkolózis, a kóros soványság és még számtalan betegség. Ezen a ponton már nincs több haladék, a méregtelenítés és az életmódváltás már elengedhetetlenül szükséges.
Dr. Reckeweg szerint az utolsó fázis a rosszindulatú daganat képződése, a Rák fázis. Ezen a ponton a folyamat legtöbbször már nem visszafordítható. A méregtelenítés célja ilyenkor az életminőség javítása, és a folyamat lassítása. Az életmódváltás azonban itt is kiemelt fontosságot kap.
A föntiekben olvasottak alapján ideje fölvennünk a harcot a szervezetünket károsító mérgekkel.
Tekintse meg, hogy milyen módszerek közül választhat Ön is !
Kímélő méregtelenítés
Egy jó méregtelenítés után hatékonyabb lesz a táplálék feldolgozása, kiegyensúlyozottabb az anyagcseréje, erősebb az immunrendszere és javulni fognak szervezetének regenerációs folyamatai is.
A szervezetünkben évente négy kilógrammnyi felesleges méreganyag halmozódik fel, tartósított élelmiszereinkből, rovarirtókkal kezelt növényeinkből, klórozott ivóvizünkből, a szennyezett levegőből, valamint vegyipari, háztartási és kozmetikai készítményeinkből.
Ezek a méreganyagok rendkívüli mértékben megnehezítik szervezetünk működését. Testünk azonban képes a megtisztulásra, különösen, ha ebben a segítségére sietünk...
Eredetileg a testünkbe került méreganyagok az anyagcsere folyamatok során távoznak a szervezetünkből. A méreganyagok kiválasztásában nagy szerepet játszanak a veséink, a májunk, a tüdőnk, a beleink és a bőrünk is.
Abban , hogy öntisztító szerveink maradéktalanul el tudják látni feladatukat, nagyon gyakran segítségre szorulnak.
A legfontosabb, amit tehetünk, hogy időről-időre gondoskodunk olyan csökkentett terhelésű napokról, amikor lényegesen kevesebb méreganyagot juttatunk a szervezetünkbe. Minden gyümölcs-, tisztítótea-, vagy vízböjt kúra célja, hogy a fokozott folyadék és a csökkentett méreganyag bevitellel segítse a testünket az öntisztulásban.
Attól függően, hogy mennyire vagyunk elsalakosodva, rövidebb vagy hosszabb tisztító kúrákat is végezhetünk. De fontos, hogy évente legalább kétszer, ősszel és tavasszal feltétlenül tisztítsuk meg szervezetünket. Ha szükségét érezzük, méregtelenítést gyakrabban is végezhetünk, ízlésének és egészségi állapotának megfelelően.
Számtalan módszer közül választhatunk. A bőr szaunával, a vesék a megnövelt folyadékbevitellel, a máj a táplálékok megvonásával, a belek rostpótlással és az emésztési folyamat serkentésével, a tüdő pedig a friss levegőn végzett testmozgással méregteleníthető a legegyszerűbben.
Tisztító kúra, léböjt kúra
A legkedveltebb méregtelenítési módszer mégis az ivólé böjt, amelyet végezhetünk gyümölcslevekkel, teákkal és tiszta vízzel is. A léböjt kúra célja, hogy a megnövelt folyadékbevitellel feloldja a lerakódott méreganyagokat és kimossa őket a szervezetünkből.
Ha gyümölcslevekkel szeretnénk kiegészíteni a méregtelenítést, akkor célszerű olyan gyümölcsök és zöldségek levét fogyasztanunk, amelyek nem növelik meg a gyomorsavszintünket, és így az étvágyunkat sem.
Ilyenek a zellerlé, céklalé, almalé, őszi- és sárgabaracklé, és az ananászlé. A legjobbak természetesen a friss gyümölcsből házilag készített levek, de kiváló méregtelenítő ital a kínai zöld tea és a friss vagy szárított csalánlevélből főzött tea is.
A helyesen végzett böjt a legtöbb szervi megbetegedésnél terápiás sikert hoz. Ennek oka, hogy a megtisztult szervezetben jobbak a regenerációs folyamatok és a gyógyászati céllal bejuttatott orvosságok vagy táplálék-kiegészítők is hatékonyabban tudnak felszívódni.
Böjtölésre betegség esetén lehet a legnagyobb szüksége, de ekkor azonban már nem biztos, hogy képes lesz egy hosszabb léböjt kúrát tartani. A léböjt során előfordulhat fejfájás, hasmenés, vagy bőrkiütés, de ezek a tünetek együtt járhatnak a méreganyagok távozásával. Ilyenkor ne hagyja abba a kúrát, hanem igyon még több folyadékot!
Az ivóléböjttel egyenértékű folyamatos mérgetelenítő hatást érhetünk el, ha minden nap antioxidánsokban gazdag, ionizált lúgos vizet fogyasztunk.
Kattintson ide, és olvasson többet az ionizált lúgos víz döbbenetes hatásairól >>>
Az emésztőrendszer és a salaktalanítás
A másik kényes méregtelenítési terület, az emésztőrendszerben felhalmozódott salakanyagok, és ezek eltávolítása.
Bizonyos részük, ballasztanyag hiányában, egy kiadós léböjt alatt sem tud kiürülni a szervezetünkből, és kellemetlen lerakódásokat képez az emésztőrendszer különböző részein.
A méreganyagok mintegy 70 százaléka élelmiszereink által jut a szervezetünkbe, mivel táplálékaink ma már rengeteg tartósítószert, adalék, színező, és állományjavító anyagot tartalmaznak.
A szervezet rossz közérzettel reagál a mérgekre. Fájhatnak az ízületei, rossz lehet az emésztése, pattanásos a bőre, állandó fáradtság és levertség uralhatja a hangulatát. Hosszú távú felhalmozódásuk a különböző szervrendszerekben az anyagcsere-folyamatok felborulásához vezethet.
A székrekedésről...
Az ülő munka, a rostszegény étkezés, a kevés mozgás és a rossz táplálkozás mind székrekedéshez vezethet.
Optimális esetben reggel 5 és 7 óra között kellene mindenkinek meglátogatnia a mellékhelységet, illetve minden nagyobb étkezés után. Sajnos ez a gyakori látogatás nem mindenkinek adatik meg.
A vastagbélben pangó salakanyagok újra felszívódásával folyamatosan mérgezzük saját magunkat. Egyes nézetek szerint ez a visszamérgezés az alapja a legtöbb megbetegedésnek. Ezek a lerakódások ráadásul megakadályozzák az értékes tápanyagok optimális felszívódását, és így még kevesebb vitamin és ásványi anyag tud hasznosulni a szervezetünkben.
A belekben pangó salakanyagok eltávolítására a növényi rostok kínálnak kíméletes megoldást.
Kötőszöveti méregtelenítés
A modern táplálkozási szokások miatt szinte mindenki az elsavasodás tüneteitől szenved. Ez nagyrészt a helytelen táplálkozási szokásainknak köszönhető.
Egyes élelmiszereink lúgosítanak, de sajnálatos módon majdnem minden, a szokásos értelemben vett finom falat, savasítja testünket.
A savak csak akkor károsak, ha túl sok marad vissza belőlük. Ilyenkor a test a felesleget a táplálékokból származó bázisokkal próbálja meg semlegesíteni. Ha nem táplálkozunk megfelelően, akkor a szervezet nem kapja meg a szükséges mennyiségű bázisokat. Ezek hiányában pedig az ásványi anyag készletek kifosztásával köti meg a felesleges savakat, és elraktározza a kötőszövetben.
Ez évek alatt több kilónyi ásványi anyagokkal megkötött méreganyagot jelenthet. Ráadásul a szervezetünkben található mikroorganizmusok, vírusok, baktériumok és gombák savas környezetben szaporodásnak indulnak, és anyagcseretermékeikkel még savasabb környezetet teremtenek.
Megoldást a bázikus táplálkozás, és a régről maradt sav-raktárak felszámolása jelenti.
Erre kiválóan alkalmas a lucernából kivont klorofil, amely tökéletesen tisztítja a légzőszerveket, a bőrt, a májat, az epét, az emésztőrendszert, a vizeletkiválasztó rendszert és a nyirokrendszert is.
Méregtelenítés a bőrön keresztül
Sokan vannak, akik tudják, hogy szervezetüknek nagy szüksége lenne a méregtelenítésre, de valamilyen egészségügyi probléma, betegség miatt nem tudnak lé-böjt kúrákat tartani. A komolyabb méregtelenítő kúrák során ugyanis újra felszabadulnak a lekötött méreganyagok, és az érzékenyebb szervezetet ez túlságosan megterhelheti.
Ez a probléma főleg a nagyon fiatal gyermekeket és az idősebb beteg embreket érinti. De a szoptató kismamáknak is tilos az intenzív méregtelenítés, mert a felszabaduló méreganyagok bekerülhetnek az anyatejbe is.
Kevésbé intenzív, de hatékony segítséget a méregtelenítő tapaszok nyújthatnak minden korosztálynak. A Távol-Keleten kifejlesztett talp-tapaszok az akupresszúrás pontokon keresztül kivonják, majd magukba szívják a lerakódott méreganyagokat.
Az ionizált vizet és a méregtelenítő tapaszt kismamák és szoptató anyukák is használhatják.
Méregtelenítés közben, és után
Nagyon fontos tudnia, hogy a méregtelenítés során a méreganyagok csak az ásványi anyagokhoz kötődve tudnak kiürülni a szervezetünkből. Ezért lényeges, hogy már a kúra alatt figyeljen a fokozott ásványi anyag bevitelre.
Erre a legjobb megoldást a komplex, kelát kötésű készítmények nyújtják, melyek a nyomelemeket és ásványi anyagokat optimális arányban tartalmazzák.
Bővebbet szeretnék én is tudni az ásványi anyagokról >>>
A méregtelenítés befejezése után a mérgekkel együtt kiürült vitaminokat is nagyobb mennyiségben kell pótolni, hogy mihamarabb visszanyerje erőnlétét és vitalitását is.
Ha rendszeresen végez méregtelenítést és salaktalanítást, a szervezete meg fogja hálálni. Kicsattanó egészség, könnyed élet, erős immunrendszer és szép, tiszta bőr lesz jutalma. Na és persze súlycsökkenés, hiszen a felhalmozódott salakanyagok távozásával javulni fog az anyagcseréje is.
teljes cikk elolvasása
Bár a reklámok leginkább azt sugallják, a vitaminok nélkülözhetetlenek szervezetünk helyes működéséhez, az ásványi anyagok legalább ilyen fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében.
Ma már szinte mindenki tudja, mennyire fontosak a vitaminok az emberi táplálkozásban. Azzal azonban jóval kevesebben vannak tisztában, hogy ásványi anyagok nélkül a vitaminok semmilyen jótékony hatása nem érvényesülhet. Ha ásványi anyagok nincsenek jelen, a vitaminok nem képesek működni, a szervezet nem tudja asszimilálni, beépíteni őket.
Az ásványi anyagok fontosságát az is jelzi, hogy míg a szervezet képes néhány vitamin előállítására, ásványi anyagokat nem tud szintetizálni, azokat kívülről kell bevinni táplálkozás révén.
Az ásványi anyagok a szervetlen környezetben a kőzetekben vagy ércekben előforduló vegyületek. A talajba kerülnek s onnan szívódnak fel a növényekbe. A növények közvetítésével kerülnek a táplálkozási folyamatba.
Az ásványi anyagok megfelelő mennyisége és aránya is elengedhetetlen szervezet zavartalan működéséhez. Ezt a mennyiséget elsősorban az életkor, a nem, az egészségi állapot, és egyes esetben a fizikai aktivitás mértéke határozza meg.
Egy egészséges felnőtt ember testtömegének mintegy 4 százaléka ásványi anyagokból áll, ezek legnagyobb része a csontokban található.
Az ásványi anyagok az anyagcsere szinte minden fázisában fontos szerepet töltenek be. Egy-egy ásványi anyag több funkciót is ellát a szervezet zavartalan működése érdekében.
Ha az ásványi anyagok a szükségesnél kisebb vagy nagyobb mennyiségben kerülnek a szervezetbe, különböző betegségeket idézhetnek elő. A változatos táplálkozás csak úgy valósítható meg, ha étrendünkben minden élelmiszercsoport szerepel.
Az optimális tápanyag ellátottság nélkülözhetetlen feltétele a megfelelő testi és szellemi fejlődésnek, az egészség fenntartásának, és egyes betegségek megelőzésének. Az egyensúly felborulása súlyos egészségi következményekkel jár.
Az ásványi anyagok, illetve a nyomelemek számos összetett kémiai reakcióban együttesen vesznek részt és erősítik egymás hatását.
Tehát ha csupán egyetlen egy is hiányzik közülük, akkor a többi sem tudja megfelelően betölteni feladatát.
Tömegük szerint lehetnek makroelemek (Ca, P, K, Na, Cl) és mikroelemek (Cu, Zn, Mo, Co stb.). A makroelemek a szervezetben 100 mg/testtömeg kg-nál nagyobb tömegben találhatók meg, a mikroelemek pedig ennél az értéknél kisebb koncentrációban vannak jelen.
Funkciójuk szerint lehetnek esszenciálisak, szemiesszenciálisak, illetve toxikusak. Esszenciális ásványi anyagok nélkül az élő szervezetek nem életképesek. Tartós, csökkent bevitelük esetén hiányállapotokra jellemző tünetek jelentkeznek, amiket a nyomelemek megfelelő pótlása megszüntet. Ebbe a csoportba tartozik a cink, a réz, a króm stb.
A szemiesszenciális ásványi anyagok (például a bróm) hasonlók az előző csoporthoz, de nem hordozzák azok összes tulajdonságait. A toxikus csoportba tartozók pedig (például a kadmium, a higany stb.) - ahogy a nevük is mutatja - bizonyos koncentrációban káros hatással vannak az életfunkciókra.
Sok olyan élethelyzet létezik, melyben az ásványi anyagok pótlására szükség lehet. Ilyen például egy szigorúbb vagy hosszabb ideig tartó fogyókúra, illetve (az általunk nem helyeselt) koplalás. Szükségünk lehet pótlásra nagy melegben, például nyáron, vagy gyakori szaunázás kapcsán, a fokozott izzadás és az ezzel járó ásványianyag-vesztés miatt. Ám izzadás nem csupán nagy melegben történik Minden sporttevékenység során nagyon fontos az izzadás során elveszített víz mellett az elektrolitok és ásványi anyagok pótlása is. Az ásványi anyagok szükséglete megnövekedhet tartós stressz, fizikai terhelés, illetve terhesség idején is.
A pótlás legideálisabb módja a kiegyensúlyozott, vegyes étrend, ám amennyiben ez nem kivitelezhető, segítségünkre lehetnek olyan komplex ásványianyag-készítmények, mint például a CaliVita Power Mins terméke, mely hozzájárulhat a szervezet megfelelő ellátottságához.
Ismerkedjen meg közelebbről a Power Mins készítménnyel Ön is >>>
Tekintsük át, miben is játszanak szerepet a termékben található ásványi anyagok!
Kalcium
A fogak és a csontok normál szerkezetének fenntartásához szükséges. Különösen dohányzók, rendszeres kávé- és alkoholfogyasztók számára lehet fontos az extra bevitel. A fentieken túl hozzájárul még az idegrendszer és az izmok normál működéséhez is, valamint fontos szerepet tölt be a megfelelő vérnyomás fenntartásában és a normál véralvadásban is.
Magnézium
Elsősorban szintén a fogak és a csontok normál szerkezetének fenntartásához szükséges, de fontos még az energiatermelő folyamatokhoz, az idegrendszer normál működéséhez, a fehérjeszintézishez, a sejtosztódáshoz, továbbá a normál izom- és szívműködéshez.
Kálium
A szervezet sav-bázis, só- és vízháztartásának egyensúlyában, valamint a megfelelő vérnyomás fenntartásában játszik fő szerepet.
Cink
Hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez, antioxidáns hatásánál fogva hozzájárul a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához, valamint segít fenntartani a bőr, a köröm és a haj egészséges szerkezetét. Emellett szerepe van a normál sejtosztódásban, a csont- és idegrendszer egészségének fenntartásában is.
Mangán
Szintén antioxidáns, emellett a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjében, valamint az energiatermelő folyamatokban is részt vesz.
Vas
Köztudottan elengedhetetlen a vérképzéshez és az oxigén szervezeten belüli szállításához.
Jód
Nélkülözhetetlen a pajzsmirigyhormonok előállításában.
Réz
A vörös- és fehérvérsejtek szerkezetének kialakítását, valamint a haj és a bőr normál pigmentációját segíti.
Szelén
Antioxidáns, valamint kiváló immunrendszer-támogató.
Króm
Az inzulin hatásának elősegítésén keresztül befolyásolhatja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét.
Gondoskodjon Ön is a szervezetének megfelelő ásványi anyag ellátottságról >>>
teljes cikk elolvasása
Hajhullás, pattanások, lábizzadás, állandó kimerültség, hátfájás, ingerlékenység, cellulit, túlsúly, fogszuvasodás és szájszag, izületi problémák, csontritkulás, allergia, szívinfarktus és daganatos megbetegedések...
Hogy csak néhányat említsünk azokból a problémákból, amelyekért szervezetünk elsavasodása okolható! Miközben a modern táplálkozási szokások miatt szinte mindenki az elsavasodás tüneteitől szenved, Ön most egy csapásra megszabadulhat minden gondjától...
Nem számít hány éves, és az sem, hogy milyen állapotban van! Ha javít a sav-bázis egyensúlyán, határozottan jobban fogja érezni magát a bőrében...
A kérdés már csak az, hogyan nyerheti vissza teste maradandó harmóniáját ?!
Az elsavasodás főbb tünetei
Egészségünk a vér sav-bázis egyensúlyán múlik, illetve azon, hogy a megfelelő étrend segítségével megteremtjük-e az optimális 80/20 lúgos és savas egyensúlyi arányt a szervezetünkben.
Fáradtság
A fáradtság valószínűleg az elsavasodott test egyik legfőbb tünete és panasza. A savas testközegben termelődő méreganyagok lecsökkentik a fehérjék és az ásványi anyagok felszívódását, aminek következtében meggyengül a test képessége arra, hogy enzimeket és hormonokat termeljen. Ez akadályozza a sejtek újratermelődését, és az energiatermelés egyéb szükséges összetevőit. Ennek eredménye a fáradtság, a csökkent állóképesség, az izomtömeg növelésére való képtelenség és általános legyengültség.
Túlsúly
Dr. Young egyik, talán legismertebb felfedezése a túlsúly valódi okával kapcsolatos elmélet. Megállapította, hogy a zsír valójában az elsavasodás következménye. Mit jelent ez? A test zsírsejteket hoz létre, hogy azok elszállítsák a savakat a létfontosságú szervektől, hogy ezek a savak szó szerint ne marják halálba az Ön szerveit. A zsír menti meg az életét! A zsír valójában nem más, mint a test válasza egy veszélyesen túlsavasodott állapotra. A megoldás? Lúgosítás.
Allergiák
Az elsavasodott, oxigéntől megfosztott testben lévő méreganyagok nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, amit gyakran az allergia tüneteinek hívnak. Továbbá, a meg nem emésztett fehérje felszívódása is komoly oka lehet az allergiás állapotoknak. Az emésztőrendszer meggyengül, ez megakadályozza az aminosavak teljes lebontását - és sokféle ételallergiát okoz. Ez utóbbi önmagában súlyos allergiás reakciók széles skáláját képes produkálni.
Az elhízás lehet sav-probléma ?
Dr. Young egyik, talán legismertebb felfedezése a túlsúly valódi okával kapcsolatos elmélet. Megállapította, hogy a zsír valójában túlsavasodási probléma következménye. Mit jelent ez? A test zsírsejteket hoz létre, hogy azok elszállítsák a savakat a létfontosságú szervektől, hogy ezek a savak szó szerint ne marják halálba az Ön szerveit. A zsír menti meg az Ön életét! A zsír valójában nem más, mint a test válasza egy veszélyesen túlsavasodott állapotra. A megoldás? Lúgosítás és Energizálás.
Ki az a Dr. Robert Young ?
„Meglehet, hogy Dr. Young egy új biológia küszöbén áll, melynek alapelvei, ha igazságuk bizonyítást nyer, forradalmasíthatják a biológiát és az orvostudományt." - Dr. Neil Solomon, PhD. a John Hopkins egyetem volt kutatási igazgatója.
Dr. Robert O. Young az Egyesült Államokban élő tudós, táplálkozási tanácsadó, pedagógus és mikrobiológus, aki eddig nyolc könyvet írt a táplálkozásról, az egészségről, valamint a vér tudományáról és a mikrobiológiáról. Egy új biológiai elmélet kifejlesztője, amely a Mikrozima elmélet nevet kapta.
Biológia és Üzleti tudományok szakon diplomázott az Utah-i egyetemen, majd ezt követően Dr. Robert Bradfordtól tanult orvosi mikrobiológiát a Bradford Intézetben.
1993-ban Dr. Young táplálkozástudományból diplomát, 1995-ben kémiából és biológiából doktori fokozatot szerzett. 1997-ben táplálkozástudományból megszerezte a tudományos doktori (PhD) fokozatot. Ezután folytatta tanulmányait és kutatásait, majd 1999-ben újabb doktori fokozatot szerzett természetgyógyászatból.
Kutatási eredményeit szaklapokban publikálta, és az elmúlt évek során számos könyve jelent meg, és aratott nagy sikert világszerte: Gyógyítás gyógynövényekkel (1988), Egy betegség, egy kór, egy kezelés (1992), Betegen és fáradtan (1995), Vissza az Egészség házába (1999), A pH csoda (2002), A cukorbetegség pH csodája ( 2003), Vissza az Egészség házába 2. (2003), és A fogyókúra pH csodája (2004).
Dr. Robert Young rendszeresen felszólal orvosi és az egészség témakörét érintő konferenciákon, rendezvényeken, egyetemeken szerte a világon (Kínai Központi egyetem, Brigham Egyetem, Utah Állami Főiskola, Bécsi Egyetem, Victoria Egyetem, valamint Boston, Minnesota, Hartford, Oxford és Harvard Egyetemein).
Mindezek mellett az a megtiszteltetés érte, hogy meghívta tagjai közé a NASA reformtáplálkozással foglalkozó bizottsága. Jelenleg a Puerto Rico-i Egyetem és a Puerto Rico-i Diabetes Központ által szervezett kutatási projektben dolgozik, az I. és II. típusú cukorbetegség lehetséges gyógymódján.
Tagja az Amerikai Mikrobiológusok Társaságának, az Amerikai Természetgyógyász Szövetségnek, tiszteletbeli tagja a Connecticut-i Holisztikus Egészség Szövetségnek, a Brigham Young egyetem elnöki tanácsának és táplálkozási tanácsadóként dolgozik több vállalatnál.
Dr. Young egy új biológiai folyamat, a pleomorfózis felfedezője, amely lényege a különböző bakteriális életformák egymásba alakulási képessége.
Kutatásai során Dr. Young az egészséges és beteg vérsejteket vizsgálva megállapította, hogy a beteg sejtek alaktalanok és sötétek, míg az egészségesek kerek formájúak és élénk színűek, szinte ragyognak a beteg sejtekhez képest. Ennek okát kutatva arra a következtetésre jutott, hogy a titkot a táplálkozásban kell keresni.
Dr. Young megállapításai abban összegződtek, hogy minden betegség mögöttes oka a vér és a szövetek túlsavasodása. Savas közegben a sejtek meggyengülnek, ami hatással van az immunrendszerre, az idegrendszerre, az izomzatra, a bőr tónusára, az agysejtekre, illetve a szervekre is. Az élővércsepp vizsgálati módszerrel tökéletesen nyomon tudta követni a vér savas vagy bázikus állapotait.
Dr. Robert Young szerint a megoldás az ideális pH arány betartásában rejlik, tehát 80 százalékban lúgos és 20 százalékban savas kémhatású ételeket kellene fogyasztania mindenkinek.
Mi a helyzet a soványsággal?
Az egészség-spektrum másik végletén, a túlsavasodott testben elszaporodó élesztő- és egyéb gombák az Ön tápanyagain élősködnek, és lecsökkenthetik az Ön által elfogyasztott minden tápanyag vegyi és mechanikus felszívódását - akár 50%-kal. Ez sok embernél azt okozza, hogy kórosan lesoványodnak, ami semmivel sem egészségesebb, mint ha túlsúlyossá válnak. Fehérje nélkül a teste nem tudja megújítani a szöveteket, nem tud enzimeket, hormonokat, és még több száz olyan anyagot termelni, amelyek szükségesek a sejtek energiájához és a szervek működéséhez. Ennek eredménye fáradtság, betegségek és testsúlyváltozások. Elképzelhető, hogy aki túl sovány, még fogy egy kicsit, amikor a teste biokémiailag stabilizálódni kezd. De ahogy az állapota helyreáll, gyarapodni fog a súlya az optimális testsúly irányába.
Az egészséges testek nem túlsúlyosak, és nem is túl soványak. Az egészséges test természetszerűen fenntartja saját ideális súlyát. Ön elkezdheti helyreállítani az egészséget, az egyensúlyt és a harmóniát termékeinkkel. Ahogy a lúgosítás és az oxigenizálás megkezdődik, a teste saját magától elkezdi beállítani a saját ideális súlyát.
Az új biológia rövid összefoglalása
Az Új Biológia legegyszerűbben megfogalmazva azt állítja, hogy a legtöbb betegség mögött egyetlen alapvető ok rejlik, ez pedig nem más, mint a test elsavasodása. Ezzel ellentétben a régi biológia , amely Louis Pasteur művein alapszik, arra az elképzelésre épült, hogy a betegségek többnyire olyan kórokozóktól erednek , amelyek kívülről támadják meg a szervezetet.
Dr. Robert Young , amerikai sejtbiológus kutató több évtizedes kutatást követően úgy találta, hogy amikor a test sav-bázis , vagy sav- lúg aránya egészséges egyensúlyban van , akkor a kórokozók képtelenek benne megtelepedni. Gondoljon úgy a testére, mintha az egy akvárium lenne. Gondolja el, milyen fontos fenntartani a testében lévő belső folyadékok tisztaságát , hisz ebben "úszkálunk" nap mint nap. Testünk közel 70%-a víz!
Képzelje el, hogy ebben az akváriumban a halak az Ön sejtjei , illetve belső szervei , és abban a folyadékban fürdenek, amely a tápanyagokat szállítja, a salakanyagokat pedig eltávolítja.
Most képzelje el, hogy odatolatunk az akváriumhoz egy autóval , és a kipufogócsövet odaillesztjük annak a levegőpumpának a szűrőjéhez, ami oxigénnel látja el a vizet a tartályban. A víz megtelik szénmonoxiddal , ezáltal lecsökken a lúgos pH , keletkezik egy savas közeg, veszélyeztetve a "halak", az Ön sejtjei és szervei egészségét.
Mi történik, amikor túl sok ételt , vagy nem megfelelő fajta ételt (savtermelő ételeket, pl. tejterméket, cukrot és állati fehérjét) dobálunk a tartályba, és a halak nem tudják elfogyasztani, vagy megemészteni, és ez elkezd bomlani és rothadni?
Az étel bomlásakor mérgező, savas hulladék- és vegyi anyagok keletkeznek , és ez a folyamat még több savas mellékterméket hoz létre, melyek megváltoztatják az optimálisan lúgos kémhatást.
Alapjában véve ez csak egy apró példája annak, hogy mit művelhetünk a belső nedveinkkel nap mint nap. Szennyezzük a légszennyezéssel, dohányzással, gyógyszerekkel, a túl sok savasító étellel, és még számtalan olyan vétekkel, ami felborítja lúgos kémhatású belső nedveink finom egyensúlyát.
Néhányunknak olyan akváriuma (teste) van, amely már épp csak alkalmas arra, hogy fenntartsa az életet, mégis valahogy átküzdjük magunkat a mindennapokon, egyre komolyabb egyensúlyhiányokat teremtve, amíg végül elkerülhetetlenné válik az összeomlás , és legyengítenek bennünket a krónikus, zavaró és nyugtalanító tünetek.
Belső nedveink pH szintje testünk minden egyes sejtjére hatással van. A test nem tolerálja jól a túlzott savas eltolódásokat. Valójában, a teljes anyagcsere-folyamat a kiegyensúlyozott belső lúgos környezettől függ .
Egy krónikusan túl savas kémhatás szétmarja a szöveteket , apránként belerágva magát a közel 95.000 kilométernyi vénába, artériába, és kapillárisba, mint ahogy a sav a márványba. Ha észrevétlen marad, minden sejtszintű tevékenységet és funkciót akadályozni fog , a szívünk dobogásától kezdve az agy által kibocsátott idegi impulzusokig.
Összefoglalva, az elsavasodás az egész életre kihat, és mindenféle betegséghez vezet!
A savak hatása a sejtjeinkre
Sejtjeinknek fontos a megfelelő tápanyag és mikrotápanyag ellátás, hiszen ez biztosítja számukra az energia termeléshez szükséges enzimek, és sejtalkotók megfelelő működését. Azonban minden sejt a megfelelő környezetben érzi jól magát.
Mai táplálkozásunkkal rengeteg káros szennyezőanyagot juttatunk a testünkbe, melyek megváltoztatják sejtjeink környezetét. A szennyező anyagok lehetnek mindenféle testidegen anyagok, de a sejtek környezete szempontjából az anyagcsere során termelődő, savak is ide tartoznak.
A sejtek nem érzik magukat jól a savas környezetben (mint ahogy a hal sem a poshadt vízben), így megpróbálnak alkalmazkodni. Egy túl savas környezetben három dolog történhet a sejttel:
1. Ha megfelelő ellátottsága van mindenféle, a sejt számára szükséges fontos tápanyagból, nyomelemből vitaminból stb., akkor nagyobb energia befektetése mellett ugyan, de ellátja funkcióját.
2. Nem bír megküzdeni az őt ért hatásokkal, elpusztul. Ezzel tovább savasítja a környezetet.
3. Genetikailag alkalmazkodik (ez az evolúció alapja). Számára előnyös mutációkat követően alkalmazkodik, környezetéhez, sőt ott túl is növi a többi kevésbé alkalmazkodó sejtet. Így jönnek létre a tumorok.
Mi történik a testünk poshadó vizében?
Olyan algák és más kisebb élőlények szaporodnak el benne, amiknek megfelel az a környezet. A mi szervezetünk algái, a különböző paraziták, baktériumok, gombák. Így szaporodnak szervezetünk savas területein ezek az élőlények. A gond az, hogy ezeknek a kis mikroorganizmusoknak saját anyagcseréjük van.
Az általuk termelt anyagcseretermékek (pl.: metilalkohol, formalin, acetaldehid, aflatoxin stb.) számunkra idegenek, így eltávolításuk még nagyobb terhet ró szervezetünkre. Ráadásul ezek az anyagok, toxinok a mellett, hogy közvetlenül károsítják a szöveteket, tovább savasítják a környezetet, ezen felül különböző tüneteket hoznak létre úgy mint fejfájás, fáradtság, izom- és idegfájdalom, zsibbadások, emésztési zavarok, kiütések stb.
Az igazi ok a szervezet elsavasodása
Itt nem a fertőzésekről van szó, hanem krónikus állapotokról. Ezek a mikroorganizmusok nem képesek (egyenlőre) túlnőni a szervezetet, még lehet, hogy nagyobb mértékű immunreakciót sem váltanak ki. Épp ezért nem hoznak létre általános fertőzéses tüneteket, csak éppen olyan tünetek alakulnak ki hatásukra, melyek konkrét okkal nem magyarázhatók.
Mindnyájan ismerünk olyan embereket, akik orvostól orvosig, majd természetgyógyásztól természetgyógyászig járnak panaszaikkal, de igazi megoldást nem találnak. Ezeknek az embereknek nagy valószínűséggel az elsavasodás, illetve annak következménye a problémájuk. De ide sorolhatjuk az elhízást, ami diétára nem reagál, az allergiákat, az ekcémát és, mint korábban említettem, közvetve bármilyen krónikus betegséget.
Fentebb nem a bélflóra mikroorganizmusairól beszéltünk, bár a környezet egyensúlyának felborulásával az is felborul. És ha az, mint első védelmi vonal nem működik megfelelően, a fertőzések is hamarabb elérnek minket. Ezen kívül a bélflóra jó baktériumai segítik az emésztést és előállítanak különböző vitaminokat. Épp ezért a bélflóra épsége is fontos, melyet megfelelő probiotikumokkal helyreállíthatunk, de ne felejtsük megadni nekik is a megfelelő környezetet. A bélnedveket a szervezet mirigyei termelik ugyan, de azok működése is függ a szervezet ion és pH egyensúlyától.
Rendben, de milyen kémhatású maga az emberi test ?
A testünk alapvetően lúgos. A szöveti nedvek pH-ja 7,4 körül mozog.
A szervezet sav-bázis egyensúlya nagyon jól nyomon követhető, így megállapítható az elsavasodás mértéke, és ellenőrizhető az életmódunk is.
A vér pH-ja viszonylag kiegyensúlyozott tartományban, 7,35 - 7,4 között mozog.
De Ön is naprakész pH értéket kaphat a vizeletből, hiszen az szinte pontosan tükrözi a szövetekben uralkodó helyzetet. Ez az érték azonban napon belül is sokat változhat, hiszen a salakanyagok kiválasztása folyamatosan zajlik.
A reggeli első mérés, még egyensúlyi szervezetben is, erősen savas eredményt hoz (5,2 - 5,4), mert az éjszakai pihenés során kiválasztott savak ilyenkor ürülnek ki. Ha a szervezet nincs elsavasodva, vagy elegendő mennyiségű bázis áll a rendelkezésére, akkor a délutáni és esti mérések már jobb eredményeket hoznak. Kitartó savtalanítás után végül tartósan elérik a kívánatos 7,0 - 7,4-es értéket.
Ahhoz, hogy ezt folyamatosan ellenőrizni tudja, mindössze egy csomag indikátorpapírra van szüksége.
Az alapvetően lúgos szervezet anyagcsere folyamatai azonban inkább savas végtermékeket hoznak létre. Szerencsére a természet okos, és amikor genetikailag kialakultunk, akkor megalkotta a savak eltávolításához szükséges mechanizmusokat. Igen ám, de akkor még más volt a táplálkozásunk. Bázikus (lúgos) étrenden éltünk.
A bázikus étrend
A táplálékok a bélrendszerben megemésztődnek, felszívódnak, eljutnak a sejtekhez, majd bennük alkotó elemeikre bomlanak, hogy energiához, illetve életfontos anyagokhoz jussanak. Egy táplálék savas vagy lúgos jellege azt jelenti, hogy a lebomlása során keletkező végtermékek inkább savasak, vagy inkább lúgosak.
A zsírok semlegesek, a zöldségfélék, magvak lúgosítanak, a húsok, finomított szénhidrátok, magas cukortartalmú gyümölcsök, üdítők, tejtermékek pedig savasítanak.Nem az a lényeg, hogy a táplálék savas vagy lúgos, hanem, hogy a végterméke milyen. Például a citrom savanyú, de lúgosít.Ha végiggondoljuk, hogy a mai táplálkozásunk főként miből áll, nem nehéz kitalálni, hogy nagy része savasító.
A helyes arány 80% lúgosító, 20% savasító táplálék lenne (erre volt berendezkedve a szervezet évezredeken keresztül), de napjainkban pont fordítva van. És nem beszéltünk az autók kipufogó gázáról, a táplálékba jutó savas esőkről a háttérsugárzás savasító hatásairól.
Ezzel a savterheléssel szervezetünk már nem is olyan könnyen birkózik meg. Ezt legjobban a reggeli vizeletünk pH-ja mutatja. A vizelet pH ja lehet savas is és lúgos is. Mégis több, mint 90%-unknak savas. A helyes tartomány 6,8-7,5 között lenne. De annyira túl vagyunk terhelve savakkal, hogy több megy be mint ami ki, így vesénk állandóan azzal van elfoglalva, hogy kihajtsa. Ha nem így lenne, akkor egy mai laborban egy napon elvégzett vizeletvizsgálatok 7-köröli átlagos pH-t mutatnának. De ez nem így van.
Mi is az a PH ?
A pH angol betűszó, Power of Hydrogen, azaz a Hidrogén ereje. Egy vizes oldatban a Hidrogén ionok túlsúlyát jellemzi, illetve annak koncentrációját. (Tudományos elmék számára: a Hidrogén-ionok koncentrációjának 10-es alapú negatív logaritmusa)
Mi az az ion?
Testünk molekuláit atomok építik fel. Az atom atommagból és a körülötte keringő elektronokból áll. Az atommag pozitív töltésű (proton) és semleges (neutron) részecskékből áll, a körülötte keringő elektronok negatív töltésűek. Normál esetben a pozitív és negatív töltések száma megegyezik, így az atom kifelé semleges. Ha elektront adunk hozzá, akkor negatív töltésű ion, ha elektront veszünk el tőle, akkor pozitív töltésű ion lesz. (Ha protont veszünk el tőle, akkor megváltozik az atomszerkezet és már nem arról az atomról van szó)Tehát az ion töltéssel rendelkező részecske.
A Hidrogén atommagja egy protonból áll (vagy egy protonból és egy neutronból), és egy elektron kering körülötte. Ha ezt az elektron elvesszük tőle, mindent megtesz, hogy egy másikat szerezzen. Minél több ilyen Hidrogén ion van az oldatban, annál erősebben szedi el az oldat a benne levő molekulák elektronjait. Innen jön a Hidrogén ereje kifejezés.Leegyszerűsítve azt is mondhatjuk, hogy a savasság a pozitív töltések túlsúlya.
A pH skála a savasságot mutatja. Egy holland sörfőző mester hozta létre a század elején, hogy a sör savasságát/savanyúságát mérni tudja és pontosan be tudja állítani.A pH skálán a 7-es a semleges. A matematikai részletekbe nem megyek bele, de a pH7 azt jelenti, hogy a H+ ion koncentrációja 0,0000001 (a mértékegységgel már tényleg túlzás lenne foglalkozni).
Ha a pH skálán egy egységet elmozdulunk, akkor a H+ ionok koncentrációja megtízszereződik, vagy éppen tized része lesz. Tehát a pH6: 0,000001, a pH8: 0,00000001 koncentrációnak felel meg. Elég nagy különbség nem?Gondoljunk csak a testhőmérsékletre. Ha egy-két Celsius fokot elmozdul, milyen változásokat észlelünk.
Akkor nem nehéz elképzelni, hogy a pH változásai a testben, milyen hatásokat képesek létrehozni...
A gyomorsav és a testünk savasodásának kapcsolata
A gyomorsav fontos funkciókat lát el szervezetünkben. Védelmet jelent számos kórokozó ellen, amik ebben a közegben elpusztulnak. Aktiválja a gyomor által termelt fehérjeemésztő enzimet a pepszint, így kétszeresen járul hozzá a fehérjék emésztéséhez.
A gyomor pH-ja 2 körül ideális, ez az a közeg ami a fehérjeemésztéshez kell. Táplálkozás során be is áll erre a szintre, hisz akkor aktiválódnak az emésztőmirigyek. Azonban ez a folyamat szakaszos és nem állandó. Épp ezért amikor valakinek állandósan „sok a sava",savas felbüfögései vannak, ég a nyelőcsöve az nem természetes jelenség. EZ annak a jele, hogy a savképzés intenzívebb és folyamatosabb, mint kellene.Persze amikor szükséges, akkor ne dolgozzunk ellene. Ha húst eszünk, ne igyunk rá fél liter vizet, mert nehezebben fog megemésztődni. Ott szükség van a savas közegre.
A gond akkor van, ha a sav akkor is túl sok, ha éppen nem emésztünk.Gondoljunk a testükre úgy, mint egy csőre. A bélrendszer a szájunktól a fenekünkig egy belső cső, de az is "kívül" van a testünkön. Érdekes gondolat ugye?
Bizonyos méregtelenítési, kivezetési funkciók ebben a csőben is működnek. Nem csak felszívás történik.Így van ez a savak kivezetésével is. A gyomorsav termelés egy meglévő mechanizmus, és ha a test el van savasodva, ezt is felhasználja a savaktól való megszabadulásra. Így mindig termeli a gyomorsavat, nem csak akkor, amikor szükség van rá. Ez okozza aztán a refluxos tüneteket.
Mi sem bizonyítja ezt jobban mint az a sok tapasztalat amiről azok a betegek számolnak be, akik elkezdik a lúgosítást.
Egy-két hónapon belül szinte mindenki elhagyta a savkötőit, akinek ez a problémája volt. Ez általában az első siker.Ez érthető is. Gondoljunk csak bele: a gyomorfal sejtje a gyomor ürege fele savat termel. A másik oldalra (a szervezet felé) kénytelen lúgot üríteni. Ez a folyamat egy elsavasodott szervezetben kifejezettebb, mert így próbálja magát lúgosítani. Így a túlzott gyomorsavtermelés, a refluxbetegség, a gyomorégés stb. az elsavasodás egyik jele.
A gyomorsavkötő gyógyszerek, még ezt a "lúgosító" mechanizmust is gátolják, így a mellett, hogy tüneti terápiát nyújtanak, a valódi bajt elfedik. Gyomorsav-probléma esetén ezért elsődleges fontosságú a szervezet savtalanítása, mely savtalanító diéta mellett, savtalanító folyadékokkal érhető el. A jó hír az, hogy bár a savtalanodás nem egy-két hét alatt megy végbe, a tünetek, már ennyi idő alatt is jelentősen javulni szoktak. Ez általában az első pozitív tapasztalat a lúgosítás hatására.
Mit tehetünk a testünk elsavasodása ellen ?
Az elsavasodás különböző problémákat okoz mind a savak direkt károsító hatása, mind pedig a savas környezetben elszaporodó kórokozók miatt.
Hogy ezt a ciklust helyreállítsuk, a legfontosabb lépés a savtalanítás és a hidratálás.
Ha túl gyorsan lúgosítjuk szervezetünket, az elraktározott savak előjönnek újabb panaszokat okozva. Ezért nem elég csak lúgosítani, ezért kell hidrálni is. Tehát a savtalanítás mellett igen sok folyadékot kell fogyasztani, legalább egy litert 20 testsúlykilónként. (pl.: egy 70kg-s embernek 3,5 litert).
Bázikus táplálkozás
Ha a savasító élelmiszereink mellett nem fogyasztunk elegendő bázikus hatású élelmiszert is, akkor minden napra jut egy adag savmaradék, amelyet közömbösítenünk kell. Ez évek alatt több kilónyi ásványi anyagokkal megkötött salakanyagot jelenthet, melyre megoldást a bázikus táplálkozás, és a régről maradt sav-raktárak felszámolása jelent. Bázikus hatású ételek a nyers és párolt zöldségek, a nem édes gyümölcsök, a túró, a barna rizs, a köles, a krumpli, a teljes kiőrlésű kenyerek, valamint a herba teák. Ha jobban szeretne elmélyedni a témában, akkor Kurt Tepperwein: Savtalanítás, a fiatalság forrása című könyvét ajánljuk jó szívvel. A bázisok olyan szerves vagy szervetlen vegyületek, amelyek vizes oldatokban hidroxil- (OH-) ionokat adnak le, és ezzel bázikus reakciókat eredményeznek. Amikor a test elsavasodása kellemetlen tünetekben is megnyilvánult, a bázikus táplálkozás már gyakran nem elegendő az egyensúly helyreállításához, ilyenkor táplálék-kiegészítésre is szükség van! A legismertebb bázisok a kalcium, a kálium, magnézium, a cink, a jód, a króm, a mangán, a molibdén, a réz, a szelén és a vas. Ezek az ásványi anyagok segítenek a felszabadított toxinok lekötésében és eltávolításában. Mivel a táplálkozással bevitt minden bázis a savak lekötésére kell, a szervezet teljesen kiüríti ásványi anyag készleteit. Ezért a lúgosítás folyamatának igen fontos állomása az ásványianyag és nyomelem pótlás. Célszerű olyan komplex, kelát kötésű készítményt választani, mely a felsorolt nyomelemeket és ásványi anyagokat optimális arányban tartalmazza. Kattintson ide, és ismerje meg közelebbről a Power Mins multi-ásványianyag készítményt. >>> A hosszú évek alatt lekötött sav-raktárak felszabadításában segíthet minden tisztító- vagy speciális savtalanító tea, a növényi készítmények közül pedig az alga, a virágpollen, a zöldárpalé, a búzacsíra és a préselt búzafűből vagy lucernából kivont klorofil. Kattintson ide, és ismerje meg közelebbről a lucernából kivont Liquid Chlorophyllt>>> Az elsavasodásunk nagyrészt helytelen táplálkozási szokásainknak köszönhető. Egyes élelmiszereink lúgosítanak, de sajnálatos módon majdnem minden, a szokásos értelemben vett finom falat savasítja testünket.
Míg savasít a húsok, a tojás, a zsíros- és kéksajtok, az édesség, a fehérliszt, a szénsavas üdítőitalok, a kávé, az alkohol, a tartósítószerek és az adalékanyagok.Bázisok
Lépések az egyensúly felé
Amint sikerült a szabadon keringő savakat semlegesíteni, a szervezet elkezdi felszabadítani az elraktározott salakanyagokat. Feltöri a savraktárakat, és újra megtölti szabadon keringő salakanyagokkal az éppen kiürített területeket. Ezzel együtt sajnos, gyakran a korábbi kellemetlen tünetek is visszatérnek. Az optimális egyensúlyt úgy érhetjük el, ha lépésről lépésre feltörjük és semlegesítjük a szervezet sav-raktárait, ezután pedig visszapótoljuk a savasodás során kiürült ásványi-anyagokat és nyomelemeket. Ezen kívül nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy mindenféle savtalanításnál ügyelni kell a bőséges folyadékbevitelre, mert így tudjuk csak kimosni a feloldott savakat. Ha ez a folyadék maga is bázikus, tehát bővelkedik hidroxil- (OH-) ionokban, akkor azzal drámai eredményeket érhetünk el a savtalanításban. Ilyen bázikus folyadék az ionizált lúgos víz. Még maga Dr. Robert Young is nagyon lelkes az ionizált vízzel kapcsolatban. Azt mondja, hogy ha csak egyetlen dolgot tehetünk az egészségünkért, akkor kezdjünk el ionizált lúgos vizet inni! Kattintson ide, és tudjon meg többet az ionizált lúgos víz jótékony hatásairól >>>
Klorofilt lucernából
A lucerna a klorofil gazdag tárháza. A figyelemre méltó hüvelyes növény a zöld leveleiben nyolc esszenciális aminosavat raktároz. Ezen kívül A- és K-vitamint tartalmaz, amely védelmet nyújt a vérzékenység ellen és elősegíti a véralvadást. Jelentős B6- és E-vitamin-forrás, illetve elegendő D-vitamint is tartalmaz, továbbá kalciumot és foszfort, ami a gyermekek csontozatát és fogait erősíti. A lucerna az egyik legjobb fehérje, valamint emésztő enzim forrása. A lucernát évszázadok óta alkalmazzák a világ minden táján, mint általános roboráló és élénkítő szert. Többek között segíthet a szervezet lúgosításában, a koleszterinszint csökkentésében, és ezáltal a szívbetegségek, szívrohamok megelőzésében. Számos orvos a lucernát gyomorpanaszok, felfúvódások, fekélyes állapotok és étvágytalanság gyógyítására alkalmazza, mert U-vitamint (ulcus, azaz fekély elleni vitamin) tartalmaz, mely elősegíti a gyomor és a bélrendszer sérült nyálkahártyájának megújulását. A lucerna lúgosító hatása jól közömbösíti a gyomorsavat. Magas rosttartalma miatt jó székletlazító, mérsékeli a székrekedést (enyhe hashajtó), csökkenti a puffadást. Gombaellenes hatóanyagot is tartalmaz, ezért elősegíti a probiotikumok (bélbarát baktériumok) hatását. Természetes vízhajtó és lázcsillapító is. A klorofilt a természet szagtalanítójaként is számon tartják. A lucernából kivont klorofil különleges tisztító és tonizáló hatása már igen rövid használat után is érezhető. A Liquid Chlorophyll lucernából kivont klorofilint tartalmaz. Fontos megkülönböztetni a klorofilt a klorofilintől. A klorofilin szintézise során a gyűrű közepén lévő magnéziumatom rézre cserélődik, és a fitolfarok elvész. Ennek eredményeként a zsíroldékony klorofillel ellentétben a klorofilin vízben oldódik. Így jelentős mértékben javul a készítmény felszívódása. A Liquid Chlorophyll kiválóan alkalmas a légzőszervek, a bőr, a máj, az epe, az emésztőrendszer, a vizeletkiválasztó rendszer és a nyirokrendszer tisztítására, tehát a lekötött salakanyagok kiürítésére. A Chlorophyll nagyon szépen lúgosítja a szervezetet. Indikátorpapírral már néhány óra alatt jelentős változást mérhetünk vissza a vizeletből.
Pontosan hogyan...
A lúgosító tisztítás receptje összefoglalva a következő. Reggel és este egy-egy teáskanál Liquid Chlorophyll, lehetőleg rövid ideig a szájban tartva, öblögetve. Még mindig reggel, de mindentől külön fogyasztva, egy Power Mins tabletta, bő folyadékkal, hogy visszapótoljuk a hiányzó ásványokat. Túlzott elsavasodás esetén a kúra kiegészítésében a szódabikarbóna lehet a segítségére. Bár mivel túl olcsó megoldás volt, érdekes módon eltünt a patikák kínálatából. Ha sikerül mégis hozzájunia, akkor érdemes hetente legalább egy alkalommal bázikus fürdőt venni. A fürdővíz pH értékét szódabikarbóna segítségével 8,5-re kell beállítani. Amint a szervezet sav-bázis egyensúlya helyreáll, és újra feltöltődik nyomelemekkel, észre fogja venni, hogy javul a kedélyállapota, elmúlik a fejfájása, kisimul a bőre, és határozottan fiatalabbnak fogja érezni magát! Minden méregtelenítési folyamatra jellemző, hogy a tisztulás krízisekkel jár. Ez azt jelenti, hogy a savtalanítás is néhány nap alatt figyelemre méltó sikert és jól érzékelhető javulást hoz, amit általában kisebb visszaesések követnek, amikor újabb és újabb sav-raktárt tör fel szervezete. Ha azonban a savtalanítást nem adja fel az első visszaesés, azaz savcsúcs alkalmával, akkor előbb-utóbb minden salakanyagraktára kiürül, és nem lesz több krízis. A testsúlya helyreáll, a panaszai megszűnnek, teste megfiatalodik, és kiegyensúlyozott lelkiállapotba kerül. Tehát kitartani mindenképpen érdemes, mert a jutalma általános jó közérzet és harmónia lesz! Nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy időről időre kevesebb méreganyagot halmozzon fel szervezetében. Csak egy kicsit oda kell figyelni az életmódjára és a táplálkozási szokásaira. Semmilyen nagy dologra nem kell gondolnia, csak néhány apró változtatásra.
Szeretnék közelebbről megismerkedni a CaliVita International Liquid Chlorophyll készítményével >>>
teljes cikk elolvasása
A kálcium az egyik legfontosabb makroelem. A szervezet ásványianyag-tartalmának 47%-át teszi ki, a felnőtt ember testtömegének 1,5%-át adja. Mennyisége férfiaknál 950-1300 g körül, nőknél 770-920 g körül mozog.
A test kálciumtartalmának 99%-a a csontokban és fogakban található, így ezek egyfajta biztonsági raktárként is szolgálnak.
A kálciumkoncentráció fenntartása a szervezet különböző régióiban igen szűk határok között történő, szabályozott folyamat eredménye. A vérszérum kálciumszintje is szűk mozgásteret kap: 2,2-2,65 mmol/1 között kell lennie.
A kálcium a bélrendszerből kétféle mechanizmus útján szívódik fel: aktív, illetve passzív módon. Aktív transzport során legfeljebb 400 mg tud felszívódni, ugyanakkor 200 mg naponta vissza is jut a bélbe, így összességében ilyen módon csak 200 mg hasznosulhat. A kálcium bélből történő felszívódását a béltartalom összetevői is befolyásolják. A tejcukor a hasznosulást növeli - feltéve, ha nem tartoznak a tejcukor-érzékeny emberek közé. A többszöri étkezés szintén jobb hasznosulást tesz lehetővé, mint az egyszeri „túltáplálkozás".
Gátolja viszont a kálcium felszívódását:
-
a nyers gabonák és hüvelyesekben található fitátok,
-
egyes növényekben lévő oxalátok, amelyek komplexet hozznak létre,
-
többszörösen telítetlen zsírsavak, ún. szappanokat hozznak létre a bélben, így gátolják a felszívódást,
-
ezenkívül a nagyarányú foszforbevitel is a kálciumhasznosulás ellen hat.
Az egészségesen működő bélrendszer az elfogyasztott kálcium 30-35%-át szívja fel a vékonybélből. A vérből történő kiválasztódása során a kálcium a vesében választódik ki. Mindezekből adódóan stabil csontállomány csak egészséges bélrendszer és veseműködés mellett képzelhető el, mivel az előbbi a jó felszívódásban, az utóbbi a visszatartásban játszik szerepet.
A kálciumparadoxon
A kálcium-anyagcsere egyik legfontosabb szereplője maga a csontrendszer. A csontszövet a vérből veszi fel a számára szükséges építőelemek, és szükség szerint oda adja le a vérben lévő szabályzók által „megrendelt" kálciumot is. Amennyiben a helytelen vagy hiányos táplálkozásból adódóan a vér kálciumszintje ingadozni kezd, a csontokban több kálciumot kell leadniuk, mint amennyit felvesznek, így e fontos építőelem lassan kiáramlik a csontszövetekből.
A felmérések azonban rámutattak, hogy a magyar lakosság esetében a szakemberek által javasolt kálciummennyiség (800-1200 mg) háromnegyed része (600-900 mg) bejut a szervezetbe a táplálékkal, ill. a kiegészítőkkel. Tény, hogy az étrend kálciumtartalmának növelése egyes esetekben javítja a csontanyagcsere egyensúlyát, mégis úgy tűnik, hogy még elégséges vagy ahhoz közeli kálciumbevitel mellett is kialakulhat súlyos csontritkulás.
Sok vizsgálatot folytattak olyan populációk körében, amelyeknél nagyon különböző volt a kálciumfelvétel szintje, mégsem tudtak különbséget felfedezni a csontszilárdság között. Mintegy ötven éve ismert, hogy alacsony kálciumbevitel esetében a bélrendszer megnöveli az elfogyasztott táplálékból megkötött kálcium mennyiséget, így ugyanannyit tud felszívni, mint bőséges kálciumbevitel mellett.
A szakemberek ekkor elismerték, hogy az alacsony kálciumfelvételt lehetővé tevő étrend nem áll kapcsolatban a csontritkulás kifejlődésével. A kutatók azonban nem álltak meg itt, hanem tovább vizsgálódtak, és még hajmeresztőbb felmérésekre jutottak.
Megállapítottak, hogy a fogszuvasodás előfordulásának esélye alapvetően alacsonyabb az olyan közösségekben, amelyeknél a kálciumbevitel alacsony, míg a nagyobb kálciumtartalmú étrenden élő nyugati államokban a fogszuvasodás igen gyakori. Eszerint nem elsősorban a kálciumbeviteltől, hanem a bélrendszer állapotától és a D-vitamin-beviteltől függ a kálcium-anyagcsere.
Mindez alátámasztja az újabb megfigyelés, miszerint egy dél-amerikai városban a 67-94 éveseknél a csontritkulás gyakorisága lényegesen kisebb, mint az ugyanilyen korú észak-amerikaiaké, annak ellenére, hogy az előbbi helyen a napi kálcium-bevitel jóval kevesebb, mint az átlagos amerikai étrendben.
A korábbiakban említett kutatások teljesen új oldalról közelítik meg a kálcium-anyagcsere kérdését. A szakmai anyagok tudományosan eredményeit azonban általában nem publikálhatják, mivel ütközik az osteoporosis mai szemléletével.
Nem az első, és bizonyára nem is az utolsó eset, hogy tudományosan igazolt, de az általános szemlélettel és a bevett gyakorlattal konfrontálódó alapigazságokat a szőnyeg alá söpörnek.
A szakmai viták eredményeként a WHO elvette, hogy egyértelmű, mindenki számára betartandó kálciumbeviteli értékekekt határozzanak meg, sőt elfogadták, hogy a bélrendszeri abszorpció kompenzációs képessége még 260-300 mg/nap kálciumbeviteli értéknél is hatékony és eredményes.
Ma tehát ismét a kálciumbevitel növelését sürgetik lépten-nyomon, jóllehet ez a hipotézis húsz-harminc éve gyakorlatilag megdőlt. A közhiedelemmel ellentétben tehát elsősorban nem a kálcium okozza a csontritkulást. Másképpen fogalmazva: az egyes esetekben tapasztalható kisebb mértékű kálciumbevitel nem ad magyarázatot a néma járvány népbetegségszerű terjedési sebességi. A csontok szilárdságát és tömegét nem elsősorban az elfogyasztott, hanem a felszívódó és csontba beépülő kálcium mennyisége határozza meg.
Forrás: Tóth Gábor: Ne veszítsd el a csontjaidat. Pilis-Vet Kiadó. 2005
teljes cikk elolvasása
Allergia télen-nyáron
Állatszőr, házi por, penészgomba, liszt, cement, élelmiszer, légszennyező anyagok, vegyi anyagok, gyógyszerek vagy pollen? Vajon melyik bűnös, ha kora tavasztól októberig ki sem látunk a zsebkendőnk mögül?
Orrunk, nyálkahártyánk, szemünk duzzadt. Szemviszketés, gyakori tüsszögés, száraz, gyakran rohamszerű köhögés, fulladás, légszomj és vérnyomáscsökkenés, néha rosszullét és hányás...
Akit az allergia egyszer utolért, az már soha sem szabadul a kellemetlen tünetektől. Vagy mégis?
Allergia, mint immundefekt
Az allergia a szervezet védekező rendszerének kóros túlműködése,túlérzékenységi reakció.
Immunrendszerünk védelmet biztosít a szervezetet veszélyeztető kórokozókkal és káros környezeti hatásokkal szemben. Egy bizonyos pontot túllépve azonban az ártalmas, testidegen anyagok túlterhelik ezt a védőbástyát.
Az allergiás folyamat lényege a szervezet immunrendszerének téves riasztása. A kórokozók felismerésére és elpusztítására hivatott immunrendszer normális esetben képes megkülönböztetni egymástól a szervezetre ártalmatlan anyagot és a betolakodót.
Túlterheltség esetén azonban ezeket félreértelmezi, és túlzott reakciót indít el a bennünket körülvevő "szokványos" anyagokkal szemben is. Ennek a folyamatnak köszönhetően az immunrendszer kémiai reakciói okozzák az allergia tüneteit.
Allergia dömping
Az allergia, hasonlóan a legtöbb megbetegedéshez, nem velünk született, de az allergiára való hajlam örökölhető.
Az allergiák különböző eredetűek lehetnek az allergiát kiváltó allergéntől függően. Beszélünk pollen, por, rovarcsípés, fém, fogászati, kémiai-anyagok okozta, vagy élelmiszer allergiáról is.
Sőt, tulajdonképpen minden, a szervezet számára idegen anyag válthat ki allergiás tüneteket.
Az allergia gyűjtőfogalom, az immunrendszer megbetegedését jelzi. Az alapján, hogy ez hogyan jelentkezik a betegnél, beszélhetünk különböző allergiafajtákról, mint asztma, szénanátha, ekcéma, csalánkiütés, anafilaxia és még sorolhatnánk.
Allergia teszt
z allergiák sokfélesége miatt a tünetek is igen sokfélék lehetnek. A bőrön csalánkiütések vagy sömör jelenhet meg az allergénnel való érintkezés után.
A pollenallergiákra jellemző a szem kötőhártyájának gyulladása, szemviszketés és erős könnyezés, orr és garatviszketés, állandó tüsszögés, vízszerű orrfolyás vagy orrdugulás.
Az allergiától szenvedők immunrendszere fokozottan működik, így egy allergiás időszak különösen kimerítő lehet.ekcéma és asztma. Állandó fejfájással, alvási zavarokkal és szinte állandó rossz közérzettel. A nem kezelt allergia azonban hosszabb távon sokkal komolyabb problémákat is okozhat. Ilyenek az arcüreg-, középfül-, és torokgyulladás,
Keresztreakciók
Ha a különböző allergiás reakciók csak bizonyos allergének együttes jelenlétével okoznak tüneteket, akkor keresztreakcióról beszélünk.
A kora tavaszi fapollenek kiválthatnak alma, körte, mogyoró, dió és barack érzékenységet.
A nyári füvekre a zeller, ánizs, petrezselyem, lestyán, sárgarépa, édeskömény, kapor és a méz.
Az őszi pollenek esetében pedig a dinnye, a tök és az uborka adhat kellemetlen keresztreakciót.
Ha allergiás tüneteket tapasztalunk magunkon, tanácsos szakorvoshoz fordulni, aki a megfelelő tesztekkel segíthet felderíteni az elkerülendő allergéneket, és hormonkészítményekkel segít majd enyhíteni a kialakult tüneteket.
Szénanátha, asztma
Amikor az allergiás reakció a tüdő légszöveteit, a légzőszerveket, az orr- és arcüreget terheli, akkor a szervezet oxigénszintjének emelése lehet a segítségünkre.
A vér oxigénszintjének növelése minden allergiás reakció mértékét csökkenti, hiszen az oxigén nem csak a légzési nehézségekből adódó tüneteket enyhíti, de bizonyos fokig semlegesíti az allergéneket is. A rendszeres testmozgás ezért rendkívül kedvezően hat az allergiás tünetek enyhítésére.
Az oxigénpótlás nehézsége az, hogy ugyan a városban tesszük tönkre a szervezetünket, de a természetben jelentkeznek az allergiás tünetek. Így az oxigéndús levegő általában allergéndús levegőt is jelent egyúttal.
Az oxigén pótlására azonban más lehetőség is van, például az oxigénben gazdag ionizált lúgos víz fogyasztása. A vízben az ionizálás során az oxigén aránya jelentősen megnő a hidrogénhez képest. Ezért az eredmény egy könnyen felszívódó, gazdag oxigénforrás, mely duplája is lehet a csapvízben vagy palackozott vízben található oxigén mennyiségének.
Az ionizált lúgos vízben nagy mennyiségben találhatók negatív töltésű hidroxil ionok (OH-), melyek hatásos antioxidánsként működnek szervezetünkben. Ezek az antioxidánsok megtalálják és semlegesítik a pozitív töltésű szabadgyököket és allergéneket.
Szeretnék bővebben olvasni az ionizált, lúgos vízről >>>
Csalánkiütés, bélgyulladás
Ha az allergének az ételeinkkel kerülnek a szervezetünkbe, akkor gyakran jelentkezik a bőrön csalánkiütés, vagy rejtettebb, de annál kellemetlenebb tünetként bélgyulladás, és a vele járó emésztőrendszeri rendellenességek.
Ebben az esetben az emésztőrendszer megtisztítása és a természetes bélflóra helyreállítása a cél, természetesen az allergének elkerülése mellett. Ez utóbbi gyakran nehézségekbe ütközik, hiszen tejre, tojásra, lisztre és szinte bármilyen élelmiszerre vagy élelmiszer adalékanyagra kialakulhat allergia. A bélflóra helyreállításában az élőflórás joghurtok rendszeres napi fogyasztása segíthet.
Sajnos, egyre nehezebb valóban élőflórát tartalmazó joghurthoz hozzájutni. Az élő acidophilus pótlására az AC-Zymes nevű készítmény kínál lehetőséget.
Kattintson ide, és olvasson bővebben a barátságos bélbaktériumról.>>>
Ekcéma
Az ekcéma egy idegi eredetű, vagy másként stressz alapú bőrgyulladás. Kezelése a stressz faktorok kiiktatásával és a felhalmozódott feszültség levezetésével lehetséges.
Kezelésében kiemelt helyen van a jóga, a meditáció, a mozgás, a masszázs és az alvás, vagyis minden olyan tevékenység, amely segít megszabadulni a felgyülemlett feszültségtől.
A stressz leküzdésében a különböző feszültségoldó teák és a Rhodiola rosea adaptogén gyógynövény alkalmazása nyújthat segítséget, illetve a bőr elváltozásaira is kiválóan alkalmazható, rendkívül magas antioxidáns tartalmú mangosztán. Mindkettő enyhíti az allergiás tünetek.
Szeretnék Bővebben olvasni a Rhodiola Roseáról >>>
Alternatív allergia terápiák
A holisztikus szemléletű alternatív terápiák az immunrendszer támogatásával igyekeznek a tüneteket csökkenteni, és a szervezet természetes egyensúlyát helyreállítani.
A tünetek enyhítésére kiegészítő lehetőséget kínál a változatos, vitaminokban és antioxidánsokban bővelkedő étrend is. Különösen fontos a C- és E-vitamin, kalcium, magnézium, omega 3 zsírsavak és a bioflavonoidokkasvirág, a hársfa, a legyezőfű, a csipkebogyó tea fogyasztása. megfelelő mennyiségű fogyasztása.
Hatékonyan alkalmazható az akupunktúra, a homeopátia és különböző gyógynövényes táplálék kiegészítők, illetve nyomelemek, vitaminok, antioxidánsok és bioflavonoidok pótlása.
Napjainkra ezek mindegyike elfogadott módszernek számít, már csak az a kérdés, hogy melyiket mikor kell, vagy lehet sikerrel alkalmazni? Nézzük tehát, melyek azok a természetes lehetőségek, amelyek segíthetnek helyreállítani az egészséges egyensúlyt..
Az immunrendszer helyreállítása
A stressz erőteljesen elnyomja az immunrendszert, tönkreteszi a különböző támadásokkal szembeni ellenálló képességet. Ráadásul csökkenti az immuntoleranciát a szervezet saját antigénjei iránt.
A csökkent immuntolerancia automatikus velejárója az allergia, hiszen védekező rendszerünk nem ismeri fel, hogy mi ártalmas szervezetünkre. Minél régebb óta tapasztal allergiás tüneteket, annál több, korábban ártalmatlan anyaggal szemben is kialakul az allergia. Ráadásul stresszes életvitelünkkel tovább rontjuk esélyeinket.
A növekvő stressz és a csökkent immunitás tökéletes ellenszere a Rhodiola rosea, mint különleges adaptogén gyógynövény. Egyik legfontosabb szerepe, hogy visszaállítja a szervezet egyensúlyát. Ha ez a helyreál, az immunsejtek is helyesen működnek. Kattintson ide, és olvasson bővebben a Rhodiola Roseáról.
###TERMEKEK###
Természet fegyvere
Egy hazánkban még szinte ismeretlen, rendkívül finom trópusi gyümölcsből, a mangosztánból készült ital fogyasztása hozhat még meglepő eredményeket.
Gyümölcsének héjában a kutatók egy olyan anyagot találtak, amely kiegyensúlyozza a prosztaglandin E szintézisét és a hisztamin felszabadulását. Ez a két folyamat többek között az allergiás reakciók velejárója is.
A mangosztán nem csak az allergiás tünetek enyhítésében különleges, de rendkívüli antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Korábban az aszalt szilvát ismertük legerősebb antioxidánsként (5.770 ORAC-érték), de a mangosztán minimum háromszor erősebb antioxidáns erővel bír (17.000 - 24.000 ORAC-érték).
Ennek a hihetetlen mértékű természetes antioxidáns összetételének köszönhető, hogy a mangosztán hatékony immunrendszer-erősítő. Kattintson ide, és olvasson bővebben az istenek gyümölcséről, az egyedülálló mangosztánról.
17 indok, hogy miért fogyasszunk mangosztán alapú italt>>>
Gyermekallergiák
Semmi sem rosszabb, mint a tehetetlenség, ha kisgyermekünk allergiáját szeretnénk elviselhetőbbé tenni.
A legnagyobb problémát a hatalmas tabletták lenyelése és azok mellékhatása szokta okozni.
Viszont piciknek is kiváló megoldást jelent a mangosztánból készült ZenThonic gyümölcslé koncentrátum. Rendkívül finom ízének köszönhetően nem ütközünk ellenállásba a gyermekek részéről sem.
Biorezonanciával is lehet
Napjainkban egyre több helyen és különböző formákban alkalmazzák a biorezonanciát a diagnosztizálásban és terápiás eszközként egyaránt.
Az allergiás reakciók enyhítésében és az immunrendszer megerősítésében nagyon jó eredményekről számolhatnak be a különböző biorezonanciás gyógymódok.
A BioHarmonex, az otthoni biorezonancia terápia ideális eszköze is jól alkalmazható az allergiás reakciók csökkentésében. Az immunrendszer erősítésében az Immun és az Örökifjú programok, a stressz eredetű allergiák esetében pedig a Lazítás és az Idegek programok lehetnek a segítségünkre.
Célszerű az Emésztés, a Légzés és a Méregtelenítő programok futtatása, illetve a bőrszövet elváltozásainál a Bőr és Vese programok használata. Általános harmonizálás esetén pedig a Bioritmus és a Meridián programokat indítsa el. Az apróságok kezelésében pedig válassza a Gyermek programot.
A biorezonancia terápia jó hatással van az öröklött és a szerzett immunitásra is, valamint a szervezet regenerációs képességére. Használatával fokozható a táplálék kiegészítők és gyógyszerek hatása.
Szeretnék többet tudni a biorezonanciáról >>>
Allergiamentesen
Az egész életet burokban leélni szinte lehetetlen. Ha szeretne megszabadulni az allergiától, akkor az első helyen az allergének azonosítása és életteréből való kiszűrése áll.
Ezután meg kell találnia azokat az Önnek leginkább megfelelő módszereket, amelyek segítségére lehetnek, hogy az immunrendszere újra helyesen működhessen.
Kezdje azzal, hogy a még nem allergizáló, de sok bioflavonoid tartalmú és antioxidáns hatású zöldségekből és gyümölcsökből fogyasszon minél többet, ha csak teheti nyers formában. Ha ezzel egy időben csökkenti a "műanyag" élelmiszerek fogyasztását, akkor máris nagyon sokat segített az immunrendszerének.
A helyesen megválasztott táplálék-kiegészítőknek köszönhetően pedig könnyebben fogja viselni az allergiás időszakokat.
AZelsô fontos dolog, amit tudnunk kell, hogy van természetes és szerzett immunitásunk. Ez azt jelenti, hogy bizonyos fokú védettséggel már születésünkkor is rendelkezünk, de a jelentôsebb részét életünk során „tanuljuk meg“. A szervezetünkbe bejutó káros mikrobák, azaz a vírusok, baktériumok, gombák és különbözô paraziták elszaporodását az immunrendszerünk részeit képezô antibakteriális fehérjék, immunsejtek (melyek képesek a fertôzô anyagokat és betolakodókat elpusztítani) és egyéb anyagok fékezik meg...
teljes cikk elolvasása
AZelsô fontos dolog, amit tudnunk kell, hogy van természetes és szerzett immunitásunk. Ez azt jelenti, hogy bizonyos fokú védettséggel már születésünkkor is rendelkezünk, de a jelentôsebb részét életünk során „tanuljuk meg“. A szervezetünkbe bejutó káros mikrobák, azaz a vírusok, baktériumok, gombák és különbözô paraziták elszaporodását az immunrendszerünk részeit képezô antibakteriális fehérjék, immunsejtek (melyek képesek a fertôzô anyagokat és betolakodókat elpusztítani) és egyéb anyagok fékezik meg. Ezek alapvetôen a természetes immunitás alkotói, de egy részük a szerzett immunitásunk mûködésében is szerepet játszik. A káros mikroorganizmusok közül azokat, amelyeket nem ismerünk, elôször feltérképezzük, majd „megtanuljuk“ és elpusztítjuk.
A tanulási folyamat része lehet a jövôbeni „emlékezés“, melynek elvével leginkább a védôoltások kapcsán találkozhatunk. Ha az oltás során egy legyengített vírust juttatunk be a szervezetünkbe, a késôbbiekben már gyorsabban, aktívabban fogunk védekezni ellene. Akár szerzett, akár természetes immunitásról legyen szó, az immunrendszer mûködésének egyensúlya a különbözô sejtek, fehérvérsejtek, ölôsejtek energiaellátásán múlik. Mindez hatalmas munkát ró a szervezetre, mert rengeteg energiát igényel, így a mi aktív segítségünkre is nagy szükség van. Ahogy odafigyelünk étkezésünkre és tisztálkodásunkra, úgy az immunrendszerünk is megérdemli, hogy folyamatos figyelmet, törôdést kapjon tôlünk, hiszen nap mint nap az életünket köszönhetjük neki. Az évszakok változásával szervezetünk immunitása is változik. Az ôsz az az idôszak, amikor szervezetünk felkészül a szûkösebb téli hónapokra. Ilyenkor raktározza el azokat a számára fontos anyagokat is, amelyek télen a védekezéshez szükségesek lesznek.Fontos, hogy tudatosan segítsük ezt a felkészülést! Ma már szinte mindenki az egyszerû, gyors megoldásokat keresi, amire lehetôség nyílik a komplex készítmények használatával. Általános elv, hogy az étrend-kiegészítô készítmények nem helyettesítik az egészséges táplálkozást, csupán kisegítik, támogatják. Sokan azt gondolhatják, hogy ha a pótlás nem nélkülözhetetlen, akkor nem is olyan fontos, pedig az élelmiszerek cáfolhatatlan minôségromlása, a növekedô stressz és a környezeti ártalmak mind-mind szükségessé tehetik az étrend kiegészítését. Vannak olyan hatóanyagok, amelyeket a szervezet képes felhalmozni, de olyanok is, amelyek gyorsan kiürülnek. Továbbá figyelembe kell venni azt is, hogy a szervezet igénybevétele és ezáltal igényei életszakaszonként és élethelyzetenként is változnak. Ez eltérô fiatal és idôs korban, befolyásolja a különbözô fizikai-szellemi igénybevétel, valamint a terhesség és a szoptatás is. A prevenció alapja az egészséges életmód és az egészséges táplálkozás, melynek szerves része a megfelelô mennyiségû és minôségû ásványianyag- és vitaminbevitel. A Full Spectrum egy komplex készítmény, mely figyelembe veszi azokat az élettani folyamatokat, amelyek az összetevôk hasznosulását elôsegítik. Az immunrendszer tökéletes erôsítôje lehet; összetevôi fedezik egy aktív, felnôtt korú ember napi ásványianyag- és vitaminszükségletét. Szinte nap mint nap halljuk, hogy mozogjunk többet, éljünk aktívabban. Természetes, hogy az aktívabb életmód következtében energiafelhasználásunk és energiaigényünk megnô. Ekkor lehet segítségünkre a Super Mega 50, amely megnövekedett terhelés esetén kielégítheti szervezetünk igényeit – akár fokozott szellemi igénybevételrôl, akár sportról, akár fizikai munkáról legyen szó. Nem csupán az említett esetekben hanem az ôszi idôszakban is ajánlható, mivel összetétele ideális szervezetünk téli idôszakra való felkészítésére.
A CaliVita gondolt a közeljövôben gyermeket tervezôkre és a várandós kismamákra is a speciálisan nekik összeállított New Life készítménnyel. Köztudomású, hogy a szervezet igénye megnô, amikor egy második életet is nevel, mint ahogyan az is, miért fontos a szervezetünket már elôre felkészíteni a fogantatásra. Külön említést érdemel, hogy a New Life a vitaminokat és az ásványi anyagokat olyan mennyiségben és minôségben tartalmazza, mellyel nem csak a szervezet napi szintû igényeit szolgálja ki, hanem raktározni is képes belôle, ezzel mintegy felvértezi a szervezetet a téli idôszakra is. A CaliVita az idôsödôk és az egészen fiatalok vitaminigényérôl sem feledkezett meg. Gyermekeknek kifejlesztett multivitamin készítményei például a Lion Kids Multivitamin, és az Infant Formula, míg a Senior Formula kifejezetten az 50 éven felüli csoportot célozza meg. Eddig a komplex vitaminkészítményekrôl volt szó, most itt az ideje, hogy az ásványi anyagokról is szó essék.
Az ásványi anyagok szintje a legkisebb mozdulatunkra is csökken a szervezetünkben, így fontosságuk megkérdôjelezhetetlen. Általános probléma, hogy nem iszunk elég folyadékot, és ezzel megakadályozzuk, hogy az élelmiszerekkel bevitt ásványi anyagok megfelelôen oldódjanak és hasznosuljanak szervezetünkben. És ha folyadékbevitelünk megfelelô is, de korunk mohó gazdálkodásának következtében a kizsigerelt földben megtermelt zöldségek, gyümölcsök sem tudnak már megfelelô mennyiségû ásványi anyagot biztosítani számunkra. Mindezek kiküszöbölésére táplálkozásunkat kiegészíthetjük ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítôkkel. Azonban az sem mindegy, hogy a gyártó milyen alapanyagokból nyeri ki a szükséges anyagokat. A kiegészítéshez olyan kiváló mennyiségi és minôségi összetétellel rendelkezô készítményekre van szükség, mint a CaliVita által kínált termékek (az ásványi anyagok közül például a komplex Power Mins vagy a MagneZi B6), melyek összeállítása során maximálisan törekedtek arra, hogy az alapanyagok a szervezet számára legkönnyebben hasznosítható formában legyenek megtalálhatók. Az említett készítményeken kívül természetesen sok más – vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó – termék található a CaliVita kínálatában; így mindenki könnyedén megtalálhatja a saját szükségleteinek megfelelôt. Ne feledje! Különösen fontos ez ôsszel, amikor immunrendszerünk télre történô felkészítésére nagy hangsúlyt kell fektetnünk!
Összetétel: